Strømbrudd på sykehuset i Drammen

MØRKLAGT: Strømmen forsvant fra Drammen sykehus litt før 19.00 i kveld.

MØRKLAGT: Strømmen forsvant fra Drammen sykehus litt før 19.00 i kveld. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Drammen sykehus ble mørklagt tirsdag kveld. Strømmen forsvant kvart på sju.

DEL

DRAMMEN: Store deler av sykehuset ble liggende i stummende mørke.  Strømmen forsvant 18:45.  Først etter 50 minutter var lyset stort sett tilbake på størstedelen av sykehuset. Flere aggregater startet ikke da strømmen gikk og senere oppsto en internfeil i sykehusets eget forsyningsanlegg.

Først etter nærmere en time er strømforsyningen igjen normal. Strømbruddet rammet hele sykehuset. Feilen lå hos Glitre. Deretter oppsto det en følgefeil internt på sykehuset.

Drammen sykehus er det største av fire somatiske sykehus i Vestre Viken. Sykehuset er lokalsykehus for over 160.000 innbyggere og har områdefunksjoner innenfor nevrologi, barn (både nyfødtintensiv og større barn), habilitering, øre-nese-hals, øye, hematologi, patologi, klinisk brystutredning og brystkirurgi samt karkirurgi for om lag 475 000 innbyggere.

LES OGSÅ: Sykehus-kontrakter til Multiconsult

Operasjoner uberørt

– Vi har hatt normal strømforsyning på akuttmottaket og i operasjonsavdelingene, opplyser sykehuset.

Strømmen forsvant totalt. Sykehuset fikk ikke noe strøm fra 18:45. Feilen lå hos Glitre. Det skyldes brudd i strømforsyningen inn til sykehuset. Det rammet også andre strømkunder i området.

– Vi koblet om strømforsyningen. Etter en halv time fikk sykehuset igjen strøm fra oss, men en intern feil inne på sykehuset gjorde at strømmen var borte i lengre tid på flere av avdelingene, sier Trond Eriksen hos Glitre Energi.

- Strømbruddet var løst etter 30 minutter, men sykehuset hadde en følgefeil i sitt interne strømnett, sier Trond Eriksen i Glitre Energi.

- Strømbruddet var løst etter 30 minutter, men sykehuset hadde en følgefeil i sitt interne strømnett, sier Trond Eriksen i Glitre Energi.

Glitre tro til og bisto sykehusets egne folk med å feilsøke i sykehusets interne systemer.

LES OGSÅ: Flere tusen rammet av strømbrudd

Aggregatstrøm internt

Det var aggregater som ga lys og varme på operasjonssalene og i akuttmottaket da strømmen forsvant. Også andre deler av sykehuset fikk etter hvert lys, men det tok tid før strømmen nådde store deler av sykehuset.

Nærmere halv åtte hadde Vestre Viken HF ikke oversikt over omfanget. Da satt eiendomssjefen i bilen på vei til sykehuset, for å kartlegge situasjonen.

Samtidig satt møtedeltakerne på årsmøtet til Buskerud NFFNF (nevrofibromatoseforeningen) i stummende mørke.

– Aggregatene virker ikke, i alle fall ikke her vi har årsmøte, sier Anke Ringkjøb til Drammens Tidende klokken 19:15 tirsdag kveld. Hun er en av årsmøtedeltakerne. De startet årsmøtet klokken 18.00 på Lærings- og mestringssenteret på Drammen sykehus.

– De eneste lysene vi ser er fra levende lys og fra mobiltelefoner som folk bruker når de går i gangene her på sykehuset, sier hun.

LES OGSÅ: Skal bruke minst 20 millioner på å utvikle helsepark på Brakerøya

Ukjent årsak og omfang

Eiendomssjefen rykket selv ut. Han dro til sykehuset for å kartlegge situasjonen. Feilen lå opprinnelig hos Glitre, men da strømmen kom tilbake oppsto det en ny feil inne på sykehusets eget nett, og alle aggregatene startet ikke opp.

Omfanget av mørkleggingen var tirsdag kveld uviss, men der hvor det er mest kritisk skal aggregatene ha slått inn som de skal. Det skjermer akuttmottaket og operasjonssalene. Der skal strømmen i prinsippet aldri forsvinne.

Først litt over halv åtte var lyset stort sett tilbake på det aller meste av sykehuset. Da var flere aggregater i drift.

– Det ble ikke bare mørkt. Det ble også iskaldt. Varmen forsvant samtidig med strømmen, sier Ringkjøb.

LES OGSÅ: Kjøper sykehussenger for millioner

Unge ble engstelige

Nevrofibromatoseforeningen i Buskerud fikk avviklet sitt årsmøte selv uten strøm.

– Det gikk greit for oss, selv om vi spiste i mørke og selv om møtet nok ble litt raskere gjennomført enn det ellers ville blitt, sier Ringkjøb.

Foreningen hadde også med seg noen ungdommer på årsmøtet.

– De synes nok det ble litt skummelt, og ingen informerte oss om hva som skjedde. Vi fikk informasjon fordi vi møtte noen ansatte i Vestre Viken da vi selv gikk ut på  gangen for å se hva som skjedde, sier hun.

Artikkeltags