To drammensere siktet for terror

DRAMMENSERE: PST har pågrepet og siktet to menn fra Drammen, etter mistanke om at de to har deltatt i krigshandlinger for IS i Syria.

DRAMMENSERE: PST har pågrepet og siktet to menn fra Drammen, etter mistanke om at de to har deltatt i krigshandlinger for IS i Syria. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

PST mistenker at de to mennene har deltatt i kamphandlinger for IS i Syria. Den ene ble pågrepet på Oslo Lufthavn, mens den andre ble pågrepet i Drammen.

DEL

Ikke gå glipp av noe - kjøpe abonnement på dt+

DRAMMEN: Begge er nå siktet for tilknytning til terrorgruppen Islamsk stat (IS). De to drammenserne ble sist uke pågrepet og siktet for terrorvirksomhet. Mennene er i 20- og 30-årene.

– PST har pågrepet to personer. Begge personene er siktet etter straffelovens paragraf 147 d. Den ene ble pågrepet onsdag, på Gardermoen. Den andre ble pågrepet fredag ved bopel.

– Jeg kan bekrefte at de begge er hjemmehørende i Drammen, forteller Tom Hinrichsen, sjef for PST i Søndre Buskerud politidistrikt til Drammens Tidende.

Begge to skal ifølge PST være norske statsborgere, men etter det Drammens Tidende kjenner til er de to av utenlandsk opprinnelse.

Mannen som ble pågrepet på Gardermoen var på vei inn til Norge da han ble tatt.

Hinrichsen ønsker å si lite om hva de to skal ha gjort, og viser til PST for ytterligere kommentarer.

Syriakrigere

– En av dem er siktet for straffelovens 147 d, som gjelder deltakelse eller forsøk på deltakelse i en terrororganisasjon. Den andre er siktet for tidligere å ha deltatt og nå for å ha forsøkt å delta, sier seniorrådgiver Martin Bernsen ved PST sentralt.

Reelt betyr det at PST mistenker at de to har deltatt i krigshandlinger i Syria.

– Dette vil etterforskningen avdekke, sier Bernsen. De to skal ikke bli sett på som sentrale i det radikale islamistmiljøet her til lands.

Erkjenner ikke

Advokat Kristen S. Fari er forsvarer for drammenseren som ble pågrepet på Gardermoen onsdag.

– Min klient er varetektsfengslet i en uke, siktet for forsøk på deltakelse i en terrororganisasjon. Han forstår ikke grunnlaget for siktelsen og erkjenner ikke straffskyld, sier Fari.

Advokat Knut-Ole Bakke Hansen er forsvarer for den andre terrorsiktede drammenseren, som er varetektsfengslet i to uker.

– Jeg ønsker ikke å gå inn på hva min klient er siktet for. Han kjenner seg ikke igjen i siktelsen og erkjenner ikke straffskyld. Han ser fram til den videre etterforskningen av saken, sier Bakke Hansen.

I straffelovens paragraf 147 d, heter det at «Med fengsel inntil 6 år straffes den som danner, deltar i, rekrutterer medlemmer eller yter økonomisk eller annen materiell støtte til en terrororganisasjon, når organisasjonen har tatt skritt for å realisere formålet med ulovlige midler».

LES OGSÅ:

Artikkeltags