DRAMMENSDISTRIKTET: Renovatør Pavel Rusenkov sitter bak rattet i den splitter nye søppelbilen til Renovasjonsselskapet i Drammensregionen. Rett før påske kom de to første bilene, og i løpet av våren kommer 30 biler til som skal hente avfall i drammensdistriktet.

Rusenkov bremser og stopper bilen ved noen grønne avfallsdunker på Åskollen. Han hopper ut og tømmer dunken med mat bak.

– Det blir til biogass som blir drivstoff for renovasjonsbilene, forklarer kommunikasjonssjef i Renovasjonsselskapet for Drammensregionen (RfD), Marianne Holen.

Den Magiske fabrikken

Men før matavfallet ditt blir til biodrivstoff må det må det en tur innom den Magiske fabrikken i Tønsberg. Der forvandles restavfallet til biogass.

– Biogass er det mest miljøvennlige man kan fylle på tanken. Det er laget av biologisk materiale som allerede er produsert, og tilfører ikke ny CO₂, sier Holen. Når alle de 32 nye bilene er kommet vil alt avfall i Drammensregionen bli hentet av kjøretøy som går på biogass.

– Vi i RfD er opptatt av miljø, og ønsket å velge det som gir minst forurensning og minst klimagassutslipp, sier Holen.

Klikk på tegningen for å lese mer om hvordan matavfallet ditt blir til biogass

LES OGSÅ:  Slik blir matavfallet magisk forvandlet til bussgass

Én km på én pose

På en gjennomsnittlig pose på 2,5 kg matavfall kan søppelbilen kjøre én km. Når hver av oss kaster 47 kg matavfall betyr det at søppelbilene kan kjøre 18,8 km på søppelet fra hver enkelt.

Men de kunne kjørt enda lengre hvis vi hadde blitt flinkere til å kildesortere.

– Vi kaster 35 kg matavfall i restavfallet. Det går til spille. Det kunne vi kjørt 14 km lenger på. 14 km er ingen ting, men når man ganger det opp med 200.000 innbyggere blir det kjempemye, sier Holen som oppfordrer folk til å kildesortere mer.

 

LES OGSÅ:  Halvparten av matavfallet havner i feil dunk