Gå til sidens hovedinnhold

Drammen er Norges tredje mest effektive kommune

Artikkelen er over 3 år gammel

Elvebyen blir bare slått av Oslo og Bærum, mens Nedre Eiker er en av taperne.

DRAMMEN/EIKER: Kommunal- og moderniseringsdepartementet har torsdag publisert en oversikt over landets mest og minst effektive kommuner. Dette gjøres for at kommunene skal ha mulighet til å sammenlikne hvor gode de er til å utnytte ressurser på skole, barnehage og pleie og omsorg.

Det er senter for økonomisk forskning som har utarbeidet beregningene.

Drammen har en samlet effektivitetsverdi på 99, opp ett prosentpoeng fra 2015. På områdene pleie og omsorg og grunnskole scorer kommunen 100, mens Drammen på barnehage har 97.

Norges mest effektive kommuner

KommuneSamlet resultat
Oslo100
Bærum100
Drammen99
Oppegård99
Lørenskog98
Skedsmo98
Mandal97
Kristiansand97
Trondheim97
Bergen97

* Tabell utarbeidet av NRK

Drammen sammenliknes med store kommuner utenom de fire største byene (48 stykker). Oslo kan kun sammenliknes med seg selv, mens Bergen, Trondheim og Stavanger er i en egen gruppe. Drammen er dermed kun slått av Bærum i sin egen gruppe.

Nedre Eiker har størst nedgang

Tabellen nedenfor viser en oversikt over kommunene som fra 2015 til 2016 har hatt størst nedgang i effektiviteten. Denne «toppes» av Nedre Eiker, som går ned 16 prosentpoeng. Røyken kommer på en fjerdeplass på listen.

Det er viktig å merke at Nedre Eiker ikke er en av Norges minst effektive kommuner, men kommunen med størst tilbakegang fra fjoråret.

– En ting vi kan si, er at flere av brukerne innen brukerstyrt personlig assistanse, altså praktisk bistand, har valgt en annen arbeidsgiver enn Nedre Eiker kommune. Da vil timene endre seg, fra å være praktisk bistand ut av kommunen, til timer vi kjøper. Det kan være en forklaring, sier kommunalsjef for helse og velferd i Nedre Eiker, Hege T. Rokke til NRK Buskerud.

Hun understreker at hun ikke har satt seg inn i tallene, noe hun vil gjøre før hun svarer på hvor kommunen eventuelt ikke gjør det godt nok.

– Jeg kan ikke se at det er en sterk nedgang i effektiviteten innenfor helse og velferd, så jeg har ikke noen forklaring på det, sier Rokke til NRK Buskerud.

KommuneEndring
Nedre Eiker-0,163
Vestvågøy-0,131
Tana-0,129
Røyken-0,114

* Tabell utarbeidet av NRK

Også Nedre Eiker sammenliknes i gruppa store kommuner utenom de fire største byene.

Kommentarer til denne saken