VG: Tenåring død i tunnelulykke - gjerdet ved tunnelen er for lavt

Oslo  20190225.
En gutt født i 2003 er omkommet, mens en jente og en gutt født samme år er kritisk skadde etter at de tok seg inn i en togtunnel ved Filipstad i Oslo og kom i kontakt med en strømførende kilde. De tre ungdommene klatret trolig over gjerdet ned til toglinja.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Oslo 20190225. En gutt født i 2003 er omkommet, mens en jente og en gutt født samme år er kritisk skadde etter at de tok seg inn i en togtunnel ved Filipstad i Oslo og kom i kontakt med en strømførende kilde. De tre ungdommene klatret trolig over gjerdet ned til toglinja. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Gjerdet som skal avsperre tunnelinngangen hvor en person mistet livet og to ble alvorlig skadd er 70 centimeter for lavt. Det skriver VG.

DEL

OSLO: Gjerder som det som skal avsperre tunnelen på Filipstad i Oslo skal være mindt 1,8 meter høyt. Det står beskrevet i Bane NORs eget tekniske regelverk (punkt 3.3).

Så høyt er ikke gjerdet rundt Filipstad-tunnelen, hvor høyspentanlegget har en spenning på 15.000 volt.

Gjerdet er 1 meter og 8 centimeter høyt, ifølge VG. Det er hele 70 centimeter for lavt.

En gutt født i 2003, som var fra Drammen men gikk på skole på Ruseløkka i Oslo, døde av strømskader, da han og to venner tok seg inn i tunnelen på søndag.

De to vennene, hvor den ene jenta er fra Drammen, ligger med alvorlige skader på Haukeland sykehus.

LES OGSÅ: Børresen skole: – Våre tanker går til jenta vår og hennes nærmeste. Vi har et sterkt håp om at hun skal klare seg

Travelt strøk

Tunnelinngangen ligger ikke på et avsidesliggende sted. Det er et travelt boligstrøk, hvor det også er en barnehage på den ene siden av tunnelen.

På den andre siden, ved Ruseløkka fritidsklubb for ungdom, er gjerdet bare 1,8 meter de første 7 meterne.

For deretter dropper gjerdet ned til mellom 1 meter og 8 centimeter og 1,3 meter, skriver VG.

Bane NOR svarer ikke på VGs spørsmål om det er et brudd på deres regler at gjerdene er så lave.

LES OGSÅ: Idrettsklubb i sorg: – Alle her synes dette er tragisk

Bane NOR svarer

De skriver i stede i en mail:

– Gjerdene rundt hele Filipstad-området er 1,80 meter høye. På punktet som dere viser til kan det være snakk om at gravearbeid eller oppfylling på utsiden har redusert avstanden til toppen av gjerdet. Dette blir undersøkt nærmere, og det er for tidlig å si mer om omstendighetene nå, skriver pressevakt Oddvar Nordli.

Havarikommisjonen vil i løpet av denne uken beslutte om de skal åpne undersøkelse eller ikke. Politiet etterforsker også om det har skjedd noe klanderverdig med sikringen av anlegget.

LES OGSÅ: Jente fra Drammen kritisk skadd etter ulykke i Oslo

Artikkeltags