DRAMMEN: Drammens Tidende har mottatt tips om at det skal være etablert en tyrkisk ultranasjonalistisk organisasjon i Drammen.

Det var etter Drammens Tidendes sak med bilder fra årsmøtet i Fjell Sportsklubb i begynnelsen av november, at flere lesere satte spørsmålstegn ved lokalet og klubbens tilknytning til partiet MHP og ungdomsorganisasjonen De grå ulver.

På bildene fra årsmøtet i klubbhuset på Austad kunne man tydelig se et flagg med logoen til Det nasjonale Aksjonspartiet i Tyrkia (MHP), samt tre fotografier av tyrkiske politikere på veggene: Den ene Devlet Bahçeli, leder av MHP (Milliyetçi Hareket Partisi), den andre Alparslan Türkes, grunnlegger av partiet, samt Mustafa Kemal Atatürk, grunnlegger av den tyrkiske republikken i 1920.

LES OGSÅ: Fjell SK fikk kniven på strupen

Millitante ledere - grå ulver

Den ene avbildede, Alparslan Türkes, er også kjent for å være grunnlegger av MHPs ungdomsgruppe, De grå ulver (Ülkü Ocakları).

Det er en forgrening av denne gruppen som kan være etablert i Drammen.

På facebooksiden til Drammen Ülkü Ocağı ligger det bilder fra arrangementer i Drammen den senere tid, blant annet fra Galterudhallen og på Fjell senter.

På flere av bildene kan man se logoene til både moderpartiet MHP, samt ungdomsgruppen de grå ulvene. I tillegg viser store deler av de fremmøtte det som er kjent som tegnet til de grå ulvene.

Det finnes også en annen lukket gruppe; Norvec -  Drammen Ülkü Ocaklari, som i følge tyrkiske kilder kun er en flertallsform av Ocağı, altså navnet på de grå ulvene.

De beskriver seg slik:

«Drammen Tyrkiske Kultur Forening er en kultur forening for tyrkere i Norge, som er av tyrkisk opprinnelse, og som er interessert i tyrkisk Kultur.
Formålet med foreningen er å skape en samordning og handling som er basert på respekt, toleranse og solidaritet blant det tyriske miljøet i Norge.
Foreningens hovedoppgave er å ivareta og fremme medlemmers kulturelle, sosiale, politiske interesser, og beskytte den tyrkiske identitet, kultur og språk».

LES OGSÅ: Hard ordkrig om Fjell SK

– Dette er skummelt

Morten Myksvoll, samfunnsviter og redaktør av tyrkiskpolitikk.no, beskriver ulvene som en militant gruppe:

– De grå ulvene er en paramilitær del av MHP, tidligere også kjent som ungdomsavdelingen til MHP.

Myksvoll synes det er skummelt at denne organisasjonen ser ut til å ha fotfeste i Drammen:

– Ut ifra disse bildene, virker gruppen etablert i Drammen. Og når man ser personer som viser tegnet for de tyrkiske grå ulvene, sett i sammenheng med dagens spenninger i Tyrkia, så er dette skummelt, sier han.

Tegnet han her sikter til, er en strak arm med knyttet hånd, der lillefinger og pekefinger står opp – som ørene på en ulv.

LES OGSÅ: Gikk i ringen for Fjell SK

Frykter vold

En kilde som ikke ønsker å stå fram ved navn, av frykt for represalier, forklarer dette tegnet slik:

– Organisasjonen er bygd opp som en ulveflokk. De har en leder, og der lederen peker angriper de. Uten spørsmål.

Denne kilden er imidlertid usikker på hvilken trussel gruppen i Drammen utgjør i dag:

– Akkurat nå tror jeg de er i hvilemodus. Men hvis problemene i Tyrkia øker, kan det også føre til vold i Norge, mot for eksempel kurdere.

En annen kilde, som også ønsker anonymitet, sier at det ikke er noen hemmelighet at MHP og de grå ulvene er etablert i Drammen, og at de har vært det i årevis.

LES OGSÅ: Våpenhvile i Montessori-striden

Eksplosjon i Sverige

Myksvoll er enig i at den politiske situasjonen i Tyrkia, kan påvirke de ulike grupperingene i Drammen. Han mener at nettopp dannelsen av en slik gruppe i Drammen, viser at personer tar med seg sin politiske overbevisning også til sitt nye land, noe som kan være en trussel om spenningen i Tyrkia tiltar.

Men han er usikker på hvor aktiv gruppen er, og hvilken trussel den utgjør i dag.

– Det var først og fremst på 1980-tallet at gruppen virkelig var militant. Fra 1970 og starten av 1980-tallet skal bortimot 5000 være drept i kamper mellom høyre nasjonalister og venstreradikale i Tyrkia. Men det har vært episoder også i nærere tid. Blant annet var det en demonstrasjon som endte med vold, og en eksplosjon på et kurdisk senter i Sverige, i september 2015, sier han.

Myksvoll forklarer at dette er en nasjonalistisk gruppe for tyrkere på tvers av landegrenser, der målet er å samle alle tyrkere på tvers av alle grenser, i ett rike.

– Dette betyr blant annet at de ikke anerkjenner de kurdiske minoritetene. 

Han ønsker også å presisere at ulve-tegnet ikke nødvendigvis er synonymt med støtte til voldelige aksjoner.

– Jeg tror ikke det nødvendigvis er slik at alle som viser ulve-tegnet støtter fullt ut den delen av organisasjonen som er knyttet til politisk vold og attentat.

Også Human Rights Service, ved Hege Storhaug, la tirsdag ut et innlegg ved navn: «Fascisme åpenbarer seg i Drammen?»

– Vi er en kulturforening

Det er Drammen tyrkiske kulturforening som leier kjellerlokalet der Fjell SK holdt årsmøtet sitt. Kulturforeningens leder Abdullah Karaboyun avviser at de er en politisk forening

– Vi er en kulturforening, som jobber for intergrering av barn og unge. Vi er ikke fascister som Hege Storhaug påstår, det hun sier er ikke sant, og det er helt uakseptabelt, sier han.

Abdullah Karaboyun utdyper dette i en oppfølgingsmail til Drammens Tidende sent tirsdag kveld:

"Vi er en sosial forening. Vi har respekt til norsk lov. Vi betrakter oss som en del av det norske samfunnet. Vi er sterkt imot fascisme og alt slags diktatorisme. Mange av våre medlemmer har en tilnærming til det politiske partiet MHP. MHP er en lovlig parti i Tyrkia, derfor har vi MHP emblemer i vår forening. Men har ingen direkte forbindelse med partiet. 

Vi er en kulturell forening som jobber med å integrere barn og unge. Samtidig vil vi ikke at etnisk-tyrkiske ungdommer skal glemme sitt eget kultur og språk. 

MHP er en tyrkisk politisk parti som mangfold av etnisk-tyrkiske vet om. 

Det finnes ingen organisasjon som heter grå-ulvene. Grå-ulvene er en mytologisk symbol i Tyrkia. Derfor liker noen av våre medlemmer å bruke denne mytologiske symbolet. 

Som sagt vi har fult respekt til lovene. Aldri hatt problemer med loven. Vi er imot alt slags terrorisme.

Vi har respekt for alle mennesker og tro.

Noen mennesker eller medier vil skape i sin fantasi verden en ¨monster¨ istedet for å kjempe imot de virkelige terroristene, kjemper de mot en kulturell forening som har full respekt for Norge, det norske samfunnet og mennesker".

LES OGSÅ: Fikk ingen kutt-nyheter

Fjell SK avviser tilknytning

Fjell Sportsklubb ved leder Erkin Tasdelen, sier klubben ikke har noen tilknytning til den tyrkiske kulturforeningen eller de grå ulvene. Tasdelen sier til DT at det er tilfeldig at det er nettopp denne foreningen som er leietagere i kjelleren i klubbhuset.

– Dette er kun business. De var først ute, rett og slett. Men om noen andre vil leie hos oss, og for eksempel henger et kors på veggen, er det helt ok for oss. Fjell SK har ingen forbindelse med denne foreningen bortsett fra leieforholdet.

Tasdelen innrømmer imildlertid at han antagelig burde tatt ned bildene fra veggene før årsmøtet, slik noen advarte han om.

– Men jeg har ingen tilknytning til organisasjonen. Jeg har aldri vært medlem der.

LES OGSÅ: Norsk skremmeskudd ikke nok til EM-plass