Gå til sidens hovedinnhold

Det borgerlige samarbeidet har kollapset

Artikkelen er over 3 år gammel

Hverken Høyre, Venstre eller KrF vil lenger samarbeide med Frp.

DRAMMEN: – I møtet meddelte KrF og Venstre at de ikke lenger ønsket å samarbeide med Frp. Høyre bekreftet at de også hadde dette synet. Vi konstaterer derfor at det politiske samarbeidet i Drammen kommune mellom de fire partier er over, melder Frps gruppeleder Ulf Erik Knudsen på Drammen Frps Facebook-side.

Et forsøk på forsoningsmøte mandag kveld førte altså ikke fram. Sårene etter vikar-varaordførervalget lot seg ikke reparere. KrF godtok ikke at Frp nektet å stemme for KrFs Odd Gusrud. Frp ville på sin side ha Hilde Hovengen.

LES OGSÅ: Blir ingen politisk omkamp – gigantfylket Viken blir en realitet

– Ikke så lette å samarbeide med

– Vi ville ikke mer fordi vi har sett at det har vært en steil holdning fra Frps side. De er ikke så lette å samarbeide med, sier Eidi Ann Hansen, Venstres gruppeleder.

Hun understreker at hun har kort fartstid i bystyret, og har lent seg mye på Høyre og KrF. 

– Når Høyre og KrF opplever det på samme måte, var ikke dette så vanskelig for Venstre, sier Hansen.

– Synes du det er trist?

– Det har vært slitsomt. Men det er ikke noe vi tar lett på. Nå får vi en utfordring med å finne flertall for et budsjett.

LES OGSÅ: 48-åring spyttet på 15-åring på apoteket – mente det var hans tur

Overrasket over brutt samarbeid

Jon Helgheim, leder i Drammen Frp, legger all skyld for kollapsen på Høyre. Og det er vikar-varaordførervalget som ligger bak, ifølge Helgheim.

– Dette er Høyres ansvar ene og alene. Det var dårlig håndverk av Høyre, mener Helgheim om at de på borgerlig side ikke klarte å bli enige om kandidat til å være varaordfører i de ni månedene Yousuf Gilani (Uavh.) har permisjon.

– Jeg er veldig overrasket over at Høyre bryter samarbeidet, sier Helgheim.

Han mener Frp har like stor grunn til å være skuffet over å ikke få varaordføreren som KrF er. 

– Det hadde løst seg med mer tid. Det vet Høyre, men de gadd ikke.

Helgheim forteller om det Frp opplevde som et helt uakseptabelt krav fra KrF og Venstre på møtet de tre partiene hadde mandag kveld.

– De to partiene forlangte at Frp skulle love at i fremtidige avstemminger hvor det ikke var enighet skulle vi stemme subsidiært med flertallet. Det ville jo bety at det ikke er noen vits i å forhandle om noe, hvis vi uansett måtte stemme for det de andre mener. Noe slikt kunne vi selvsagt ikke akseptere. Når man tror vi kan gå med på det ... Det er det villeste forslaget jeg har blitt presentert for noen gang, sier Jon Helgheim, og legger til at han er overrasket over at Høyre velger å bryte samarbeidet på en slik bakgrunn. 

Helgheim mener det er Frp som har vært forutsigbare i det borgerlige samarbeidet, ikke de tre andre partiene. Og han synes det er synd at Høyre ikke vil ta vare på den stabiliteten samarbeidet ga.

Frp kommer til å utarbeide sitt eget budsjettforslag, ifølge Helgheim. Fra nå blir det samarbeid fra sak til sak. 

– Er Frp isolert?

– Nei, det er vi ikke. Vi snakker med alle som vil snakke med oss. Det er Høyre som er isolert.

LES OGSÅ: Frp etter uavklart møte med KrF: – Vi har også en smertegrense

Vil ikke kommentere kritikk

Fredrik A. Haaning, leder i Drammen Høyre, føler Høyre har lagt godviljen til.

– På vegne av partiet tar jeg ikke selvkritikk, sier Haaning og mener det er håpløst av Frp å legge skylda på Høyre for det som har skjedd.

– Frp kaller det dårlig politisk håndverk av Høyre at det ikke ble enighet om varaordførerkandidat?

– Det har jeg ingen kommentar til.

Men Høyre-lederen beklager bruddet.

– Jeg beklager at samarbeidet har brutt sammen på vegne av de borgerlige partiene, sier Haaning.

Høyre hadde rent flertall, men valgte likevel å samarbeide med de tre andre partiene. Etter valget i 2015 ble Høyre avhengig av støtte, og de fire samarbeidspartiene.

– Det har til dels vært utfordrende, sier Fredrik A. Haaning. 

Det er vel kjent at Tove Paule, gruppeleder for Høyre, har hatt en til tider stri tørn med å holde samarbeidspartiene sammen. Det har knaket i sammenføyningene flere ganger. 

Så ble det altså et vikar-oppdrag som varaordfører som til slutt veltet samarbeidet.

LES OGSÅ: Flytter til Oslo for å unngå pendlerkaos

Er åpen for samarbeid igjen – etter hvert

– Det ble som det ble. Vi hadde håpet på bedre tilbakemeldinger fra Frp når det gjelder holdninger og kultur, med å ikke velge hverandre bort. Så står vi ganske langt fra hverandre i verdispørsmål, sier Odd Gusrud, KrFs gruppeleder.

Hvis Frp kommer på det KrF mener er bedre tanker om samarbeidsholdninger, holder Gusrud døren åpen for samarbeid igjen – etter hvert.

Sarkastisk Paule

En slik mulighet har ikke Tove Paule, Høyres gruppeleder, noen kommentar til.

– Det er jo deilig at alle andre har skylden, og at Frp er feilfri, sier hun smått sarkastisk.

Hun sier det berømte varaordfører-valget var prikken over i-en, den utløsende faktoren. 

– Har det skjedd noe etter at Frp byttet mannskap på toppen, med Ulf Erik Knudsen inn som gruppeleder?

– Det skjer alltid noe når øverste leder byttes. Helgheim og Knudsen er jo forskjellige, slik Masud Gharahkhani og Eivind Knudsen er forskjellige som gruppeledere i Ap. 

– Det er ikke blitt lettere?

– Nei.

Paule mener hun har god personkjemi med både Helgheim og Knudsen.

Ulf Erik Knudsen tok over som gruppeleder i høst.

– Jeg opplevde snart at det var en sandkassepolitikk. Jeg ble ikke gruppeleder for å drive med sandkassepolitikk. I likhet med Helgheim stiller jeg spørsmål ved Høyres rolle her. Bruddet er ikke det beste for byen, sier Ulf Erik Knudsen.

Veteranen Johan Baumann var den som ledet Høyre gjennom forhandlingene med de tre andre partiene etter valget i 2015. Nå, når samarbeidet har strandet, vil ikke Baumann si så mye.

– Jeg synes jo det er synd, men forstår situasjonen. Slik det utviklet seg, ble det umulig å fortsette, sier Baumann og legger til:

– Men én ting kan jeg si; det er ikke Høyre som har skylden!

– Må bli slutt på tullet

Eivind Knudsen, Aps gruppeleder, sier han konstaterer at det ikke er noen posisjon til å lose gjennom budsjettet.

– Vi er beredt til å ta ansvar. Det åpner det seg muligheter for nå. Men det er trist at vi ikke har en posisjon lenger. Nå må det bli slutt på tullet på borgerlig side, sier Knudsen og er bekymret for tilliten ute hos innbyggerne med alt som har skjedd på den politiske fronten den senere tid.

– Synes du det er pinlig?

– Ja, jeg vil si det.

Nye friere til de borgerlige partiene

Miljøpartiet De Grønne har fått med seg to uavhengige bystyrerepresentanter og Bylistas ene representant i en gruppe som gjerne vil samarbeide med Høyre, KrF og Venstre om et budsjett.

Og leder for gruppen, Ståle Sørensen (MDG) forteller at de har vært i kontakt med de borgerlige partiene. 

– Jeg har ingen kommentar på samarbeidet, det får de selv kommentere. Vi strekker ut en hånd og vil sørge for at Drammen får et ansvarlig budsjett og at det blir tidenes grønneste budsjett. Vi ønsker å være konstruktive i en usikker tid for byen og vil ta ansvar. Det er åpenbart at uten Frp åpner det seg nye muligheter for et skikkelig grønt skifte i Drammen. Der ser vi FrP som den største bremseklossen. Vi beklager ikke at bremseklossen nå er borte, sier Sørensen.

– Ikke dramatisk

Nyheten om sammenbruddet på borgerlig side kom rett før formannsmøtet tirsdag. Etter møtet spør vi ordfører Tore Opdal Hansen (H) om en kommentar.

– Jeg ser ikke på det som veldig dramatisk at partiene går fra hverandre. Vi kommer helt sikkert til å få til et godt budsjett, mener ordføreren.

Bystyret skal behandle budsjettet 28. november, så det er bare tiden og veien for å komme i havn.

Han tror Høyre kommer til å bli en del av flertallet som loser gjennom saker nå som posisjonen har gått i oppløsning. 

Og tenker han at det noen kaller «sandkassepolitikk» kan skade byens omdømme og bidra til politikerforakt.

– Det er aldri positivt hvis noe fremstilles som rotete. Og jeg tror nok folk oppfatter det som har skjedd som litt rotete, sier Opdal Hansen. 

Kommentarer til denne saken