Fikk viljen sin i barnetrygd-saken

FORNØYD: Trond Helleland fikk viljen sin. Høyre skroter ikke barnetrygden, som han mener er en viktig inntektskilde for mange familier og motvirker barnefattigdom.

FORNØYD: Trond Helleland fikk viljen sin. Høyre skroter ikke barnetrygden, som han mener er en viktig inntektskilde for mange familier og motvirker barnefattigdom. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

- Look to Drammen! Det var budskapet til Høyres landsmøte da parlamentarisk leder Trond Helleland prøvde å overbevise forsamlingen om å beholde barnetrygden. Og han lyktes.

DEL

DRAMMEN: Landsmøtet vedtok fredag at barnetrygden skal beholdes. Et mindretall i Høyres programkomité, blant annet med Lier-ordfører Gunn Cecilie Ringdal, ville vrake barnetrygden og erstatte den med gratis barnehageplass og SFO, samt målrettede tiltak for å støtte lavinntektsfamilier.

Som del av debatten rundt et av de heteste spørsmålene på Høyre-landsmøtet ble det arrangert en duell mellom Trond Helleland og Kristin Vinje, som står på hver sin side i denne saken.

Om det var Hellelands argumentasjon, eller partiveteran Kåre Willochs klare tale om å beholde barnetrygden tidligere på dagen, skal være usagt. Men Ringdal, Vinje og de andre som vil ha endring tapte avstemmingen.

Trond Helleland mener barnetrygden er det beste tiltaket mot barnefattigdom.

LES OGSÅ: Det er en dårlig idé å fjerne barnetrygden

Gratis

– Å erstatte barnetrygden med gratis barnehage og SFO utjevner ikkje forskjellene i samfunnet, sier han.

Barnetrygden har stått stille i en årrekke, og barneraten har gått ned. Helleland mener det har en sammenheng.

Helleland erkjenner at ikke alle trenger barnetrygd, men for mange barnefamilier er det en viktig inntektskilde. Dessuten koster det mye å administrere en behovsprøving. Helleland frykter også at en inntektsgrense som utløser barnetrygd ikke vil stimulere til å jobbing.

– Men jeg mener vi må se på innretningen av barnetrygden, sier Høyre-politikeren som trakk fram Drammen som et godt eksempel i debatten med Kristin Vinje.

Drammen har nemlig innført gratis barnehage, SFO og kulturskole for lavinntektsfamilier. Grensen er på ca. 420.000 kroner.

Nasjonal ordning

Dette er ordninger Trond Helleland har stor sans for, og som han mener mange andre kommuner bør adoptere.

– Jeg ser ikke bort fra at det kan bli en nasjonal ordning, sier han.

Etter det som kan kalles en knusende seier sier Helleland:

- Jeg er veldig fornøyd med landsmøtets kloke valg.

Buskerud Høyre er representert med en stor delegasjon på landsmøtet, blant andre leder i Drammen Høyre, Fredrik A. Haaning.

Fylkesleder og stortingsrepresentant Kristin Ørmen Johnsen er selvsagt til stede, og hun er ikke på Hellelands side i barnetrygd-saken.

Gunn Cecilie Ringdal tar barnetrygd-nederlaget med fatning.

- Vi skjønte vel at forslaget må modnes litt over tid, og jeg og programkomiteen har fått gjennomslag for en rekke andre nye løsninger innen familiepolitikken. Sånn sett er jeg godt fornøyd, sier Ringdal.

Artikkeltags