DRAMMEN: Kristin Ørmen Johnsen og Buskerud Høyre følger partiets mangeårige praksis under årsmøtemiddagen på Sundvolden Hotel i Hole. Den betyr servering av tre glass vin, ett før middagen og to til maten. Samtidig skjermer hun og partiet de yngste.

– Alle har armbånd og får ikke alkoholservering. Alle bærer navneskilt og vi har eget arrangement for Unge Høyre etter middagen, sier Ørmen Johnsen.

LES OGSÅ: – Det skal være trygt å sende unge til oss

Alt som før

Varslingsakene og sakene som er kjent som #metoo-sakene i Høyre, Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet er dels alle forbundet med alkoholservering, også på partimøter og i politisk sammenheng, men har ikke ført til ny praksis i partiene.

Partileder Morgen Langfeldt i Buskerud Fremskrittsparti serverte to alkoholenheter som det heter, til middagen på partiets årsmøte sist helg.

Artikkelen fortsetter under bildet

 

– Middagen var siste kveld med gjengen. Neste gang er det fellesmøter med Akershus og Østfold, så da tenkte vi to enheter var passe, sier Langfeldt.

Også partileder Bjørn Tore Ødegården i Buskerud Arbeiderparti planlegger et årsmøte med alkohol. Han tar imot 150 delegater og gjester på årsmøtet i Kongsberg i slutten av april.

– Det blir servert alkohol til middagen, sier partisekretær Kristin Kirkerud.

LES OGSÅ: Bruflot overtar ledervervet i Unge Høyre

Avhold i KrF

Bare Buskerud KrF kjører avholdslinje på partimøter.

– Vi serverer aldri alkohol. Det er av prinsipielle grunner, men også fordi de fleste kjører bil. Vi skal ha klare hoder i debattene og vi har heller ikke råd til det, sier fylkessekretær Billy Taranger.

I Sp, Venstre, MDG og SV må partimedlemmene på årsmøtene betale for egen drikke.

– Muligheten er der, men da må de betale selv, sier fylkessekretær Sunni Grøndahl Aamodt i Sp.

Sånn er det også i Venstre og SV, mens MDGs årsmøte i år blir alkoholfritt da det holdes som dagsmøte på Bragernes Meninghetshus i Drammen i begynnelsen av mars.

Det er bare MDG og KrF som gjør unna årsmøtet uten overnatting. Det vanlige er todagersmøter, også i SV og Venstre som har årsmøte på første dag og deretter felles møte med det nye storfylket Viken på andre dag.

LES OGSÅ: Drammen mister alt

FAKTA: Tar gjenvalg

  • Høyre: Årsmøte 9-10. februar på Sundvolden Hotell. Kristin Ørmen Johnsen vil fortsette som leder.
  • Frp: Morgan Langfeldt ble gjenvalgt på årsmøtet på Sundvolden sist helg.
  • Sp: Årsmøte 23-24. februar på Sundvolden. Leder Kari Anne Sand er innstilt som gjenvalgt.
  • MDG: Årsmøte i Drammen 3. mars. Skal velge nye talspersoner. Hanne Lisa Matt går av.
  • SV: Årsmøte på Sørmarka 3-4. mars. Fylkesleder Rune Kjeldsen fortsetter.
  • Venstre: Årsmøte 3-4. mars i Drammen. Leder Erik Hørlück Berg kan ta gjenvalg.
  • KrF: Årsmøte 10. mars på Sundvolden. Leder Hege Irene Fossum innstilt som gjenvalgt.
  • Ap: Årsmøte på Grand Hotel på Kongsberg 28-29. april. Leder er Bjørn Tore Ødegården. Valgkomiteen har ikke startet på jobben.

#metoo-saker

Varslingssakene, de såkalte #metoo-sakene i partiene vil prege alle årsmøtene. Alle lederne planlegger det som ett av sine tema i talene. I tillegg skal flere av partiene børste støv og revidere etikk og oppførselsspørsmål i ulik grad.

Viktigst av alt er likevel de politiske sakene.

– Hos oss er det bioteknologiloven, og eggdonasjon, sier Kristin Ørmen Johnsen. Tore Opdal Hansen skal lede resolusjonskomiteen på Sundvolden i helgen og han kan få mye å gjøre.

– Så handler det om sammenslåing av fylker og kommuner, sier Grøndahl Åmodt i Sp.

– Vi må tenke nytt om hvordan vi kan øke oppslutningen, sier Taranger i KrF.