Femåring fortalte i barnehagen at faren slo ham

Fembarnsfaren som er tiltalt for familievold kunne blitt stoppet for flere år siden. Sønnen fortalte flere ganger i barnehagen at faren slo ham. Barnevernet henla saken uten å snakke med gutten alene.

DEL

DRAMMEN: I 2012 fikk barnevernet en bekymringsmelding fra barnehagen hvor den da fem år gamle gutten gikk. Gutten hadde flere ganger fortalt at faren slo ham hjemme. Barnehagen varslet barnevernet som satte i gang undersøkelse.

Barnevernet var på hjemmebesøk hos familien, hadde samtale med foreldre, søsken og lærere, men de snakket ikke med femåringen alene. Etter å ha undersøkt forholdene konkluderte barnevernet med at de ikke kunne bevise at gutten ble slått.

– Vi opplever at atmosfæren i familien var god, og at de fremsto som trygge i forhold til foreldrene. Det er ikke avdekket at barnet er utsatt for fysisk eller psykisk vold eller andre mangler, konkluderte barnevernet og henla saken uten tiltak.

Ringte fra kjelleren

Den fem år gamle gutten og flere av søsknene ble dermed boende sammen med foreldrene.

Ifølge tiltalen ble barna utsatt for vold både før bekymringsmeldingen og i årene fram til 2016 da faren ble pågrepet.

Faren ble pågrepet etter at mor åpnet seg under en utviklingssamtale med lærer høsten 2016. Det var imidlertid vanskelig for henne å fortelle mer fordi mannen kontrollerte henne og mobiltelefonen hennes. Hun ba dem ikke ringe og i stedet kontakte en av døtrene. Rektor og en lærer gjorde en avtale med datteren.

Datteren fortalte detaljert om omfattende vold både mot henne, de andre barna og mor gjennom oppveksten.

– Vi var sjokkert og målløse etterpå, forklarte læreren i retten. Særlig overrasket ble læreren fordi barnevernet hadde gitt inntrykk av at forholdene var gode hjemme, og at faren fremsto som sjarmerende.

– Vi fikk en helt annen historie enn vi fikk fra barnevernet, forklarte rektoren.

Datteren sa at hun hadde mistet troen på barnevernet. Volden hadde blitt meldt flere ganger, men ingen ting skjedde. Barna fikk beskjed om hva de skulle si til barnevernet. Før hjemmebesøket i 2012 hadde de øvd på hvordan de skulle oppføre seg.

Skolen kontaktet barnevernet samme dag. Barnevernet gjenopptok da undersøkelsen, og anmeldte faren til politiet. Politiet planla å hente ut barna, men så langt kom ikke barnevernet. I midten av oktober 2016 fikk en lærer en telefon fra moren. Moren var da så redd for far at hun hadde låst seg inne i kjelleren sammen med barna.

– Hun ringte meg med hviskende stemme. Hun sa hun var redd han skulle slå henne og barna, fortalte læreren i retten. Læreren varslet politiet som rykket ut og pågrep faren.

LES OGSÅ:  11-åring: – Han sier at unger og kone kan man slå

11-åring: – Han sier at unger og kone kan man slå – Jeg var glad hvis det var en dag han ikke slo

Fortalte uoppfordret

I samtale med politiet samme dag som faren ble pågrepet fortalte femåringen som da var blitt 11 år uoppfordret at han ble slått.

– Han fortalte at far var slem og slo. Han fortalte om mange hendelser, og at han hadde blitt slått tidligere på dagen, forklarte en politibetjent som var til stede under pågripelsen.

Samme dag som faren ble pågrepet ble 11-åringen avhørt. Avhøret ble avspilt i retten, og der snakket han uoppfordret om vold hjemme.

– Faren min pleier alltid å slå oss, svarte han da han ble spurt om hvordan han hadde det hjemme.

Faren har sittet fengslet siden pågripelsen i fjor. Vitner fra skole og barnevernet forteller at gutten som nå er blitt 14 år har hatt en veldig positiv utvikling mens faren har sittet fengslet.

LES OGSÅ: Voldstiltalt fembarnsfar innrømmer å ha klapset barna: – Det er normalt i landet vi kommer fra

Barnevernet

Barnevernet sier at de ikke kan kommentere den konkrete saken på grunn av taushetsplikt. De kan derfor ikke svare på hvorfor de ikke snakket med gutten alene, men uttaler på generelt grunnlag:

På generelt grunnlag skal alle barn snakkes med, og i voldssaker skal de ha samtaler alene med barnevernstjenesten. Unntak vil likevel forekomme og eksempler på dette er: Barnet vil ikke snakke med barnevernet. Barnet har snakket med en tillitsperson og ønsker at denne personen informerer barnevernet. Foreldrene vil ikke at barnet snakker med barnevernet alene, og barnevernet vurderer at barnet vil utsettes for et for stort press dersom samtalene gjennomføres mot foreldres vilje, skriver leder i barnevernstjenesten Elisabeth Lyshaug.

Hun skriver videre at hvis de ikke avhører barnet alene forsøker de å kompensere med andre virkemidler.

Drammens Tidende har spurt hva barnevernet synes om at gutten ifølge tiltalen ble mishandlet i flere år etter de henla saken, men sier de ikke kan kommentere det på grunn av taushetsplikt. Barnevernet vil heller ikke kommentere hva de synes om saksbehandlingen av samme grunn.

Barnevernet i Drammen ble fra slutten av 90-tallet til 2009 flere ganger bøtelagt for fristbrudd og henleggelse av saker som ikke skulle vært henlagt. Daværende leder av barnevernet uttalte imidlertid i 2009 at de var på rett vei.

– Henlegger dere saker for lett?

– Siden 2010 har det vært gjort et utviklingsarbeid i barnevernstjenesten, blant annet i forhold til barns medvirkning. Barnevernstjenesten har også blitt tilført midler slik at det har blitt flere ansatte. Barnevernstjenesten mener nå at terskelen for å henlegge undersøkelser er slik den skal være. Ingen saker henlegges på grunn av mangel på ressurser, skriver Lyshaug.

LES OGSÅ: Barnevernet bøtelagt tre ganger

Artikkeltags