Gå til sidens hovedinnhold

Røykenbøringen Haakon Forwald først i nazidemonstrasjon i Sverige

Artikkelen er over 3 år gammel

Flere hundre personer deltok 1. mai i en demonstrasjon i regi av den nynazistiske Nordiske motstandsbevegelsen i Falun i Sverige. Først i demonstrasjonen gikk røykenbøringen Haakon Forwald.

SVERIGE: Røykenbøringen Haakon Forwald, som Drammens Tidende tidligere har omtalt, gikk i dag først når Den nordiske motstandsbevegelsen demonstrerte i Falun i Sverige.

Det var VG som først omtalte saken. Her henvises også til NRKs TV-bilder av demonstrasjonen.

Leder den norske gruppen

Forwald er leder av den norske grenen i Den nordiske motstandsbevegelsen, som består av fire grupper; en finsk, en dansk og en svensk ved siden av den norske.

Organisasjonens tyngdepunkt er i Sverige. For noen år siden flyttet Forwald, som tidligere har bodd i Drammen, selv dit for å sitte tettere på resten av den administrative ledelsen.

LES OGSÅ: – Vi ser opp til Hitler (+)

Saken fortsetter under bildet

LES OGSÅ: 1. mai: Slik feiret drammenserne dagen  (+)

Flere hundre deltok

Ifølge den svenske stiftelsen Expo var deltok rundt 570 personer i demonstrasjonen.

Flesteparten av årets deltakere var kledd i hvite skjorter og mørke slips. De ble fulgt av stort politioppbud for å hindre sammenstøt med motdemonstranter. NMR-demonstrantene gikk i et tre kilometer langt demonstrasjonstog før de samlet seg på torget i Falun, der det ifølge TT var rundt 200 politifolk til stede.

Motdemonstrantene stilte opp med langt flere deltakere enn NMR. Begge parter skyldte på hverandre for å overdøve sine egne taler med høyt lydvolum. Men politiet opplyser at dagen forløp rolig.

– Hittil har alt gått fantastisk bra. vi har bare tatt hånd om én kvinne for brudd mot våpenloven. Hun hadde pepperspray med seg, sier polititalsmann Stefan Damgardt.

Til sammen 5.000 personer var ventet å delta i totalt seks demonstrasjonstog i Falun 1. mai. Den sosialdemokratiske lokalpolitikeren Karl-Erik Pettersson uttrykker skuffelse over at 1. mai-markeringen ender opp med større fokus rundt nazisme enn arbeiderne.

LES OGSÅ: Viste en splittet bygd: Slik var fest-dagen i Nedre Eiker (+)