DRAMMEN: Hvis du har planer om å få deg sommerjobb, kan du begynne å lete allerede innimellom julegavebyttingen. Fordi stadig tidligere blir jobbene utlyst. Drammen Sykehus fikk inn de første søknadene allerede i november i fjor.

Hvis du for eksempel kunne tenkt deg en sommerjobb i Drammenregionens Brannvesen, har dessverre toget allerede gått – søknadsfristen kom og gikk 31. desember. Drammen sykehus har utlyst hele 40 vikarer til ulike sykepleierstillinger, men der er det fortsatt mulighet å sende en søknad siden fristen er satt til 31. januar.

Tidlig på

– Vi prøver hvert år å begynne tidlig å forberede sommeren siden det er mange forskjellige avdelinger som skal bemannes i sommermånedene hos oss. Sykepleiere og sykepleierstudenter er klar over at dette, de første søknadene fikk vi i november, sier Hege Synnøve Wam, konsulent HR, ved Vestre Viken.

Men for dem som ikke får med seg den tidlige utlysningen, forsøker sykehuset å fange opp flere ved å utlyse på nytt på vårparten.

LES OGSÅ: Tilbringer sommeren på sykehjem

Et arbeidsmarked i endring

I morgendagens arbeidsmarked vil flere og flere av de jobbene som ikke krever utdanning, bli borte.

– Dette ser vi tendenser til allerede i dag. På tampen av fjoråret var det flere utlyste stillinger innenfor visse bransjer, men dette var jobber som krever en fagutdanning. Det gjelder spesielt jobber innenfor bygg- og anlegg og helse og omsorg. Også innenfor ingeniør og IKT er det for tiden flere utlyste stillinger, men dette krever en formell fagkompetanse. Så mitt budskap til ungdom; ta utdanning, og gjerne et fagbrev, sier Katrine Christiansen, NAV-leder i Drammen.

Ifølge Nav har ledigheten blant ungdom i Norge mellom 18–24 år ligget lavt og stabilt over en lengre periode. Av dem som er ledige blant ungdom, er det flere gutter enn jenter, hvor mange har avbrutt det videregående skoleløpet.

Bruk nettverket ditt

Vanligvis er det i løpet av månedene februar, mars og april at de fleste sommerjobbene lyses ut, men det gjelder ikke alle.

Mange sommerjobber lyses aldri ut på internett. Det gjelder faktisk nesten 70 prosent av alle jobber. Derfor anbefaler Nav å bruke nettverket ditt, sosiale medier, ta direkte kontakt med bedrifter, eller spør familie og bekjente.

– Sikt deg gjerne inn mot den bransjen du i fremtiden ønsker å jobbe i. Mange arbeidsgivere opplever det som verdifullt å ha studenter som har begynt en utdanning og er underveis i et løp. Med en fot innenfor, styrker du sjansene dine. Om det er konkrete bedrifter du ønsker å jobbe i, finn ut om de har behov for ekstra ressurser. De aller fleste bedrifter i dag er på sosiale medier, så her er det også viktig å følge med, sier Christiansen.

LES OGSÅ: Dette må du vite før du begynner i sommerjobb

Første steg til drømmejobben

Hvis favorittjobben ikke dukker opp denne sommeren, bør du heller ta en annen jobb. For arbeidserfaring og referanser kan være viktigere enn du tror.

– Det er viktig at ungdom er åpen for å se på flere muligheter utover drømme-sommerjobben. For ungdom er all arbeidserfaring verdifullt, og dette kan være første steg til drømmejobben, sier NAV-lederen.

– Du bør også være fleksibel med hensyn til når du kan jobbe. For arbeidsgivere er det ikke aktuelt å ansette ungdom som må ha fri fire uker i juli Som arbeidsgiver selv, så ser jeg alltid på om de jeg ansetter har hatt sommerjobber og ekstrajobb ved siden av studier. Dette er viktig når man skal søke full jobb etter endt studier, legger hun til.

LES OGSÅ: Johan har sin første relevante sommerjobb

Skattefrie kroner

Dersom ferien står rett rundt hjørnet og du ennå ikke har sikret deg jobb for sommeren, fortvil ikke. Du kan faktisk få betalt opptil 6.000 skattefrie kroner for småjobber utført for naboen, familie eller bekjente. Kriteriene er blant annet at arbeidet må skje i hjemmet, på bilen eller hytta.

Eventuelt kan du ta en titt på utlyste småjobber på finn.no.

 

Krav til lønn for skattefritt arbeid

Lønn for småjobber er hvitt og skattefritt dersom:

  • Arbeidet skjer i i tilknytning til ditt hjem eller fritidseiendom, for eksempel renhold, hagestell, snømåking og arbeid på bygning, hage, kjøretøy og løsøre.
  • Utbetalt lønn fra din husstand ikke utgjør mer enn 6.000 kroner i året per person. Beløpsgrensen gjelder for husstanden fordi betalinger for private arbeidsoppdrag knyttet til hjem eller fritidsbolig anses normalt som utbetalt på vegne av husstandsfellesskapet. 
  • Du betaler som privatperson.
  • Den som utfører jobben ikke har firma i samme bransje.

Alle kravene over må være oppfylt.

Kilde: Skatteetaten