En uke med Ugang på boks

Ugang Prosjektet er et gatekunstprosjekt som skal prege store vegger og underganger i Drammen sentrum under Elvefestivalen

Artikkelen er over 5 år gammel

Hundrevis av liter maling og et par tusen spraybokser. I løpet av elvefestuken skal 5.000 kvadratmeter vegg dekkes av kunst.

DEL

DRAMMEN: Fra å være en by med nulltoleranse for graffiti, er Drammen for alvor i ferd med å gjøre seg internasjonalt bemerket på graffiti-kartet.

Prosjektleder for Ugang-prosjektet Eric Ness Christiansen smiler bredt i skjegget. Han forteller om hvordan artister fra hele verden har meldt sin interesse.

SE ALLE BILDENE FRA UGANG HER

– Det startet med et par artister jeg inviterte og den australske filmskaperen Celina Miles som skulle filme og lage en dokumentar om hele prosjektet, forteller Ness Christiansen.

Så skrev han om det på sosiale medier – rettet mot de rette internasjonale miljøene. Så begynte ballen å rulle.

LES OGSÅ: Drammen får ny graffitivegg

2.000 kvadratmeter

– Det styggeste bygget i byen blir nå kanskje det fineste, smiler Christiansen mens han ser opp på EBs trafobygg på Grønland – som skal ned med tid og stunder.

Den nederlandske artistduoen TelmoMiel jobber på spreng for å gjøre ferdig 2.000 kvadratmeter vegg. Det er deres hittil største prosjekt sammen.

Temaet for alle veggene de skal dekorere er vann.

– Det er elvefestival og bygningen vi maler på lager energi gjennom vann, så vi vil implementere det i bildet, sier Miel.

De to synes det er utfordrende, men veldig gøy å jobbe på å stor flate.

Hvor mange timer de bruker?

– Ingen aning, smiler duoen.

– To uker kanskje?

LES OGSÅ: Mindre ulovlig tagging

Internasjonalt

I tillegg til mange norske artister, har byen i disse dager besøk av kunstnere fra Australia, Nederland, Tyskland, Spania og Brasil, for å nevne noen.

– Jeg fikk henvendelser fra artister som ønsket å være med da de hørte hvem som allerede skulle komme, forteller Ness Christiansen og tilføyer:

– Det er blitt stort. Dette vil sette Drammen på kartet.

Han står foran veggen på «Skarrabygget» i Engene. Henrik Aarrestad Uldalens kunstverk er i ferd med å dekke den store murveggen, som tidligere var grå.

Kunstneren, som fortiden bor i Firenze, har aldri malt i så stort format. Han bruker rulle og pensel, bengalakk og oljemaling.

– Det er mange ulike kunstnere og veldig mange ulike uttrykk blant årets artister, sier Ness Christiansen.

Han er opptatt av å slippe til flere artister, nettopp for å få et bredt spekter stiler. Duoen TelmoMie understreker poenget til prosjektlederen.

– Det som gjør dette prosjektet spesielt er at det er så stor variasjon. Det er både figurativt, surrealistisk og mere grafisk stil på kunsten, sier Miel.

Ugang Prosjektet er et gatekunstprosjekt som skal prege store vegger og underganger i Drammen sentrum under Elvefestivalen

Artikkeltags