DRAMMEN: – Vi skal fortsette å stå opp for våre grunnleggende verdier. Vi skal kjempe for åpenhet, toleranse og mangfold. Vi skal jobbe hver eneste dag for å forsvare, styrke og videreutvikle det norske demokratiet.

– Slik hedrer vi dem som døde, sa leder i Buskerud Innvandreråd, Bijan Gharahkhani i talen ved minnestedet etter 22. juli, på Gamle Kirkeplass.

Verdig markering

Det var en verdig markering, fire år etter terroraksjonen på Utøya. De som deltok gikk samlet fra Papirbredden, over Ypsilonbrua, og til minnestedet på Gamle Kirkeplass. Etter talen ble det holdt ett minutts stillhet, og det ble tent lys for ofrene.

– I dag tenker jeg spesielt på alle som er nærstående til de skadde og drepte etter 22. juli. Og jeg sender varme tanker til familiene, vennene og andre som mistet sine, vi kan ikke glemme de som kjempet for våre verdier, de som døde må fortsette å leve i oss, sa Bijan Gharahkhani.

De fremmøtte satte pris på at det ble arrangert en minnemarkering i Drammen. Ivar Flaten, prest i Fjell kirke, mener det er viktig å videreføre de verdiene ungdommen på Utøya kjempet for.

– Vi må minnes de som gikk bort, og ikke minst videreføre de umistelige verdiene disse ungdommene kjempet for. Der terroristen så trusler, må vi se åpenhet, demokrati og dialog. Vi må se en vei videre, og bygger bruer. På en dag som denne må vi stå sammen, og ikke la oss rokke, sier Ivar Flaten.

Bildeserie

Minnemarkering 22. juli

Minnes de som døde

Azhar Gilani kunne ikke tenke seg noe annet sted å være i dag.

– Det er ikke mange år siden denne tragedien skjedde, og det er viktig for meg å være her for å minnes de som døde og de etterlatte. Jeg kunne ikke tenke meg å være noe annet sted i dag. Jeg håper at slike markeringer som i dag hjelper til med at noe slikt aldri kan skje igjen, og at de som mistet sine kjæreste ikke er alene, sier Azhar Gilani.

LES OGSÅ: – Ingen blir født til å hate

Lærer å leve med det 

Tungt å se andre slite