Så var det på tide å skrape is igjen

Da var det på tide å finne fram is-skrapa igjen.

Da var det på tide å finne fram is-skrapa igjen. Foto:

DEL

DRAMMEN: 1. oktober begynner med en liten påminnelse om at vi nærmer oss kalde og mørke dager. Og for noen begynte dagen med isdekte bilruter.

Synes du det er tidlig med is på bilen allerede? Da har du kanskje glemt at fjoråret. Da opplevde flere å komme ut til gjenfrosne bilruter allerede 16. september – selv om gradestokken viste plussgrader.

Da forklarte Kristian Gislefoss hvorfor dette skjer:

– Når det er klarvær på natta taper jorda såpass mye varme at blanke flater som bilruter blir så kalde at det fryser. Veien er derimot tørr og fin.

Grunnen kan også være at lufta nærmest bakken er kaldere enn bare en meter eller to oppe der de fleste har gradestokken hengende.

Det kan faktisk være så mye som fire-fem graders forskjell mellom gradestokken og temperaturen på bakken, og årsaken er altså at overflater «taper» varme raskere enn luften. Dermed oppstår en temperaturforskjell, der varmere luft fortetter og fryser mot en kaldere overflate.

yr.no forklares det også hvorfor en side av bilen kan være isfri, mens en annen nesten er uten sikt.

«Dette skyldes som regel at den isfrie delen av bilen har stått inn mot en vegg eller annen vegetasjon som har reflektert noe av strålingen som bilen har gitt fra seg i løpet av natta og dermed på samme måte som skyene hatt en oppvarmende effekt», skriver nettstedet.

Det er et utbrudd med kaldere luft har funnet veien sørover, og til og med tatt med seg snø i fjellområdene i Sør-Norge. Så ille er det heldigvis ikke i drammensområdet, men nattas klarvær var nok til at isen la seg på bilrutene flere steder i distriktet. Men fortvil ikke, etter morgenens kalde timer vil sola gjøre sitt til at temperaturen skal krype opp til drøye 10 grader utpå dagen.

I løpet av ettermiddagen kommer skyene krypene tilbake, og med seg har de mildere vær og regn, før det igjen blir kjøligere de neste dagene. Ifølge meteorologenes langtidsvarsel vil de nordlige vindene sørge for at temperaturene holder seg lave til godt over helga.

Artikkeltags