Dette er saken: Det begynte med et tips om signeringsjuks

Avdelin for patologi i Drammen,

Avdelin for patologi i Drammen, Foto:

DEL

Dokumentarserie i fem deler

Sykehusledelsens håndtering av det påståtte refusjonsjukset ved Vestre Viken har ført til en åpen konflikt mellom ledelse og leger.  Krisen på  Patologen rammer behandlingen av kreftprøver for pasientene ved sykehusene Drammen, Kongsberg, Ringerike og Bærum.

I en dokumentarserie i fem deler belyser DT konflikten der ledelsen vil skyve ansvaret over på de ansatte i en sak der sykehuset er tiltalt.

  • Det startet som et tips. Politiet har gitt Vestre Viken en bot. Neste steg er rettssak.
  • 25. mai 2016 mottok Helfo, sykehusenes økonomiforvalter, et tips som inneholdt en svært alvorlig påstand: Avdelingslederen på Patologen i Drammen hadde instruert legene til å dobbeltsignere undersøkelser de selv ikke hadde sett på. Tipser mener dette ble gjort for å øke inntektene for avdelingen. Tipset kom fra en tidligere ansatt bioingeniør ved Vestre Vikens patologiavdeling.
  • Tipset om signeringsjuks ble opptakten til undersøkelser som førte til at Helfo valgte å anmelde Vestre Viken HF for grovt bedrageri i april i fjor.
  • I fjor høst pågikk to etterforskningsløp samtidig: A)  Et fra politiet, både mot foretak og avdelingsleder. b) Et fra PwC, revisoren til Vestre Viken, som fikk i oppdrag å levere en uavhengig granskingsrapport til styret.
  • I februar i år henla politiet saken mot avdelingslederen med begrunnelsen «intet straffbart forhold anses bevist». Etter fire måneders etterforskning konkluderte politiet med at ingen enkeltpersoner kunne straffes.
  • PwCs rapport fastslo på sin side at det bevisst var blitt overfakturert ved avdelingen, og at bare én person, nemlig avdelingsleder, var ansvarlig for «økonomiske misligheter». «En av våre ansatte har ført alle bak lyset», sa styreleder Torbjørn Almlid til mediene.
  • I løpet av noen dager i februar ble avdelingslederen frikjent av politiet, men dømt av PwC og sin egen styreleder. Senere også av NRK Brennpunkt.
  • I februar ga politiet Vestre Viken en bot på 1 million kroner for grovt uaktsomt bedrageri, men styret i Vestre Viken har i to omganger avvist foretaksboten. «Det er bare gjennom en rettslig prosess at vi vil kunne føre bevis for at foretaket er pålagt ansvar for bevisste handlinger begått av enkeltpersoner», er styreleders begrunnelse for å avvise foretaksboten.
  • Legene ved Patologen føler seg kriminalisert. Styrets håndtering og styreleders uttalelser har bidratt til krisen på Patologen.

LES SAKENE HER:

DEL 1: Ventetid for kreftprøver øker: Slik rammer krisen pasientene

DEL 2: Styreleder nekter å betale bedrageribot: Vil gå til retten for å legge skylden på legene

KOMMENTAR: Vår sak handler om noe så spesielt som en styreleder som kriminaliserer sine egne ansatte

DEL 3: Påstandene i Brennpunkt som satte fyr på saken

KOMMENTAR: Insinuasjoner og halvkvedede viser om bedrag i NRK Brennpunkt

KOMMER:

DEL 4: PwC-granskerne satte politiets frikjennelse til side

DEL 5: Overlegen som ble frikjent av politiet, men dømt av PwC og NRK Brennpunkt

Artikkeltags