Får ikke være med på bursdag

Artikkelen er over 4 år gammel

– Mamma, kan du se om det har kommet bursdagsinvitasjon til meg i postkassa? Jentas mor må svare nei, postkassa er fortsatt tom. Den lille jenta er ikke invitert til klassevenninnen.

DEL

BUSKERUD: Moren forteller at datteren hennes er en av de som ikke er invitert i bursdagsselskapet til klassevenninnen, jenta hun leker med i friminuttene på barneskolen i nedre Buskerud.

Jentene har snakket sammen på skolen. Invitasjonene til bursdagen er delt ut i postkassene. Jenta ber moren stadig sjekke postkassa, hun har hørt at invitasjonene er levert i postkassene.

Hun tar kontakt med moren til bursdagsbarnet.

– Blant annet svarer hun meg at man noen ganger blir bedt, andre ganger ikke på grunn av kostnader. sier moren. Hun opplever det som trist at voksne synes det er greit å behandle barn slik datteren hennes nå blir behandlet, holdt utenfor.

– I dag er min datter en av de som ikke kan komme i bursdagsselskap i helgen. Det er vondt. Det er trist. Ikke bare fordi hun ikke kan komme, men fordi denne trenden følger videre. Dette barnet som har bursdag vil kanskje tro det er greit å holde utenfor? Det er det ikke! Vi skal ikke mobbe. Vi skal ikke holde noen utenfor, sier moren.

Hun synes det er trist å oppleve at datteren ikke er invitert. Og det synes datteren også.

– Jeg må svare datteren min når hun spør om hvorfor hun er en av de få som ikke ble valgt til å være med i bursdagsselskapet. Det er ikke veldig hyggelig. Og jeg synes også synd på jenta som skal ha bursdagen, for hun blir ufrivillig den som må svare de som ikke er invitert når de snakker om dette på skolen, sier moren.

LES OGSÅ: Toppmøte om mobbing

Kan vi betale?

Jentene i den aktuelle klassen prater sammen om bursdagsfeiringen. Å vite hva som har rot i virkeligheten og hva jentene selv har kommet fram til, er ikke enkelt, forteller moren. Og bursdagsjentas mor ønsker ikke å diskutere manglende invitasjon videre.

Jenta som ikke ble bedt, foreslo for moren at de kunne betale for henne, slik at hun kunne være med, fordi det var det dette handlet om, at det ble for dyrt å be alle, forteller moren.

– Uansett hva som er riktig og ikke i denne saken, jeg tenker at dette er veldig dumt. Barna lærer av hvordan vi oppfører oss. Dette med mobbing er en stor greie i media. Vi har lest om barn som har invitert til selskap, og ingen har dukket opp for å feire dem. Dette eskalerer om vi ikke tar grep og gjør noe, sier hun.

Hun mener at det rettferdige ville være enten å invitere alle jentene eller guttene i klassen eller bare å invitere tre eller fire.

– Om ikke så må vi sitte og forklare denne typen oppførsel til barna våre, og det skal ikke være nødvendig. Venninnene til datteren min skal i bursdag, hun får ikke være med. Datteren min sier ikke så mye om dette, men jeg ser at hun tenker, sier moren.

LES OGSÅ: Veien mot en mobbefri skole

Artikkeltags