Onsdag forsvinner disse radiokanalene

Foto:

Av

Førstkommende onsdag forsvinner NRK fra FM-båndet i Buskerud. Dermed kan rikskringkastingens radiokanaler bare høres på DAB-radio.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

BUSKERUD: Radiolyttere kan fortsatt høre på de kommersielle radiokanalene, som P4 og Radio Norge, fram til 16. juni. Og 189 lokalradiokanaler fram til 2022.

Men skal du høre på NRK må du altså ha en DAB-radio, TV eller internett for å høre rikskringkastingens radiosendinger.

Fortsatt negative

I en ny undersøkelse svarer 55 prosent av de spurte at de er negative til innføringen av DAB-radio i Norge. Én av tre har ennå ikke skaffet seg en slik radio.

Undersøkelsen er gjort i februar. Bare 31 prosent av de spurte stiller seg positive til innføringen av digital radio.

– Det er vanskelig å få stor entusiasme for en omlegging som folk ikke oppfatter som et stort fremskritt. DAB betyr nok mer for dem som sender radio enn de som mottar radio, tror professor Frank Aarebrot. Han er faglig ansvarlig for undersøkelsen som er utført av Respons Analyse for Nordiske Mediedager.

Meningen er at hele FM-båndet i løpet av året slukkes for landsdekkende radiostasjoner, mens flere lokale nærradiostasjoner skal fortsette å sende på FM-båndet, i første omgang ut 2021.

Undersøkelsen, som er en del av den årlige Medieundersøkelsen, viser også at det ikke er de eldre som nødvendigvis er mest negative til innføringen av ny radioteknologi, hele 51 prosent av de spurte under 31 år er negative til DAB-radio.

Mangler DAB

Hele 37 prosent av de spurte sier at de ikke har skaffet seg DAB-radio ennå. Det tilsvarer nærmere 867.000 husstander. 32 prosent av de spurte svarer at de har én DAB-radio, mens 30 prosent har flere.

En undersøkelse som Kantar TNS utførte for Digitalradio Norge tidligere i måneden, viste at radiolyttingen i Nordland gikk ned fra 74 prosent til 64 prosent etter at riksradioene slukket sine FM-sendere i fylket i januar, skriver Radionytt.

Samtidig er det, ifølge denne undersøkelsen, 2,1 millioner nordmenn som hver uke lytter til kanaler som kun eksisterer på DAB. DAB-kanalen NRK P1+ er for eksempel i dag Norges sjette største kanal.

Artikkeltags