Nordmenn har nest høyest personlig forbruk i Europa

Vestby  20161125.
Mange mennesker har møtt opp for å ta del i "Black Friday"-salget til Norwegian Outlet i Vestby i Akershus tidlig fredag morgen.
Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Vestby 20161125. Mange mennesker har møtt opp for å ta del i "Black Friday"-salget til Norwegian Outlet i Vestby i Akershus tidlig fredag morgen. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Nordmenn hadde i 2017 mellom 8 og 16 prosent større forbruk enn våre nordiske naboer, og ble bare slått av innbyggerne i Luxembourg.

DEL

Mens luxembourgerne hadde et personlig forbruk på 32 prosent over EU-snittet, lå nordmenn 27 prosent over, ifølge den europeiske kjøpekraftsundersøkelsen for 2017, formidlet av Statistisk sentralbyrå.

Vi bruker mindre enn andre land på restaurant og hotell, og alkohol og tobakk, men 42 prosent mer enn EU-snittet på rekreasjon og kultur.

I undersøkelsen registreres priser for varer og tjenester rettet mot husholdninger. Resultatene brukes til å justere prisnivået i landenes nasjonalregnskap.

Islendingene brukte klart mest penger på mat og alkoholfrie drikkevarer i 2017, med 36 prosent mer enn gjennomsnittet. I Norge var forbruket av mat og drikkevarer 4 prosent under EU-snittet.

Hvor mye varer og tjenester en husholdning forbruker påvirkes av lønn, skattenivå, tilgang og priser på varer og tjenester. I land med høyt BNP per innbygger er ofte innbyggernes forbruk også høyt.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken