Nytt Facebook-virus kaprer PC-en din for å utvinne kryptovaluta

VÆR OBS! Får du vedlegg via Messenger må du styre nysgjerrigheten. Ikke åpne, er ekspertenes råd.

VÆR OBS! Får du vedlegg via Messenger må du styre nysgjerrigheten. Ikke åpne, er ekspertenes råd.

Artikkelen er over 3 år gammel

Eksperter advarer mot nytt virus som spres via Facebook Messenger.

DEL

IT-sikkerhetsselskapet Trend Micro har oppdaget et nytt skadelig program som sprer seg via Facebook Messenger og kaprer datamaskiner som blir brukt til å generere kryptovaluta.

Den skadelige programvaren kalles for Digimine og spres via filer som ser ut som et videoklipp med filnavn som heter «video_xxxxx.zip. Åpner man videoen vil datamaskinen bli infisert og deler av PC-en vil bli brukt til å grave etter den digitale Monero, står det i pressemeldingen fra Trend Micro.

Oppdaget i Asia

I tillegg til at PC-en vil grave etter kryptovaluta, vil det installeres et skadelig program-tillegg til Google sin nettleser Chrome som kaprer brukerens Facebook-konto og sender Digimine videre til alle Facebook-vennene til den kaprede brukeren.

Trend Micro oppdaget Digimine først i Sør-Korea, men har spredt seg videre til Vietnam, Aserbajdsjan, Ukraina, Filipinene, Thailand og Venezuela.

Trend Micro underrettet Facebook om Digimine, som raskt fjernet mange av de Digimine-relaterte lenkene fra plattformen.

– Vi opprettholder en rekke automatiserte systemer for å stoppe skadelige lenker og filer fra å vises på Facebook og Facebook Messenger. Hvis vi mistenker at datamaskinen er infisert med skadelig programvare, vil vi gi deg en gratis anti-virus skanning fra våre pålitelige partnere. Vi deler tips om hvordan du holder deg trygg og lenker til disse anti-virus skannerene finner du på facebook.com/help, heter det i en offisiell uttalelse fra Facebook.

Kun PC-er rammes

Det er kun PC-er som kan bli infisert av den skadelige programvaren. Og det er kun PC-er som bruker Google Chrome som nettleser til Facebook Messenger. Åpner man en melding som inneholder Digimine på en smarttelefon, vil smarttelefonen ikke bli infisert.

– Vi anbefaler alle å være forsiktige med å klikke på lenker. Er du usikker er det best å spørre vedkommende du har mottatt et vedlegg eller video fra, før du klikker på det, sier kommunikasjonssjef i Trend Micro Norge, Karianne Myrvold.

Artikkeltags