Politikere på befaring i synkende rekkehus: – Det er helt hårreisende

HÅRREISENDE: Beboerne i Strømsgodset Hageby inviterte politikere til befaring i rekkehusene. Her fikk de se setningsskader som gjorde inntrykk. – Det er helt hårreisende, sier Arve Vannebo (Ap). Her sammen med politikerne Trine Borge Johansen (Sp), Fredrik Haaning (H) og Ljuba Walther (Sp).

HÅRREISENDE: Beboerne i Strømsgodset Hageby inviterte politikere til befaring i rekkehusene. Her fikk de se setningsskader som gjorde inntrykk. – Det er helt hårreisende, sier Arve Vannebo (Ap). Her sammen med politikerne Trine Borge Johansen (Sp), Fredrik Haaning (H) og Ljuba Walther (Sp). Foto:

Politikere fra tre partier stilte opp og ble sjokkert over det det så da beboere i Strømsgodset Hageby inviterte til befaring torsdag ettermiddag. – Det er helt hårreisende, sier Arve Vannebo (Ap) .

DEL

DRAMMEN: Det er en vakker vårdag med strålende sol og rungende barnelatter. Idyllen gjøres komplett ved at beboerne har satt fram kanelboller og kaffe ved plassens egne lekeområde.

Samtidig henger en mørk sky over nabolaget i Rødgata.  Det bor 67 mennesker i boligene som utgjør sameiet Strømsgodset Hageby. Nå frykter de ikke bare for boligene sine. De frykter egen framtid.

Etter at det sto innflyttingsklart i 2013, har det blitt en boligkjøpers mareritt med setningsskader som ingen tar ansvar for. Takstmannens anbefaling er rett og slett å rive alt sammen for å bygge det opp igjen.

Det setter igjen boligeierne i en særdeles vanskelig situasjon. For hvem er det egentlig som skal ta regningen for dette? Alle er enige om at setningsskadene er reelle, men ingen tar ansvaret for dem. Torsdag ettermiddag inviterte beboerne politikere til en aldri så liten befaring.

Nylig fikk de vite fra kommunens administrasjon at de ikke ville føre tilsyn med bygget, noe de mottok med sterk skuffelse.

En følelse av å gå nedover

– Det er innlysende for alle at det ikke er sånn det skal være med nye bygg, men ingen vil ta ansvar, sier talsmann for beboerne, Erik Børve Rasmussen. Politikere fra Arbeiderpartiet, Høyre og Senterpartiet er på plass etter å ha blitt invitert til en befaring.

Saken fortsetter under bildet.

SPREKK, SPREKK PÅ VEGGEN DER: Setningsskadene kommer til uttrykk på flere måter, for eksempel i form av sprekker på veggene.

SPREKK, SPREKK PÅ VEGGEN DER: Setningsskadene kommer til uttrykk på flere måter, for eksempel i form av sprekker på veggene. Foto:

– Vi vil gjerne gi dere noen eksempler til å belyse sakens natur. De mest alvorlige setningsskadene er imidlertid ikke synlige, de er under bakken, sier han.

Fredrik Haaning (H), Arve Vannebo (Ap) og SP-representantene Trine Borge Johansen, Ljuba Walther og Arild Endresplass fikk bli med inn i tre av husene for å se på skadene.

Ørjan Homme tok dem med opp på barnerommet til datteren. Her kunne han fortelle at vann aldri lyver, noe som blir synlig i det lille akvariet. Der er vannet nemlig dypere i den ene siden. Han viser også at datteren har måttet legge seg andre veien i senga. Ellers blir hun liggende med føttene høyere enn hodet.

Saken fortsetter under bildet.

UJEVN DYBDE: Akvariet gir fiskene ulik dybde å boltre seg på.

UJEVN DYBDE: Akvariet gir fiskene ulik dybde å boltre seg på. Foto:

– Jeg kjenner det faktisk på gulvet. Her er det en følelse av at man går nedover, sier Vannebo der han tar noen steg bortover parketten.

– Sprekker i alle retninger

Videre viser Ørjan Homme sprekker over senga og i gangen.

– Det er sprekker i alle retninger, sier Homme.

– I vår naive verden håper vi at de som er ansvarlige gjør en jobb og rydder opp, men det ender vel med stevning og rettssak.

Saken fortsetter under bildet.

SETNINGSSKADER: Ørjan Homme viser politikerne sitt hjem. Sp-politiker Arild Endresplass tar bilde av sprekkene i veggen.

SETNINGSSKADER: Ørjan Homme viser politikerne sitt hjem. Sp-politiker Arild Endresplass tar bilde av sprekkene i veggen. Foto:

Eileen Aall Svendsen tar med politikerne inn i sitt eget hjem. Her kan hun vise rørskapet som allerede har vært utbedret en gang. Nå har rørene falt ut av festene sine og hele skapet ser ut til å synke.

– Dette er belastende i hverdagen. Vi tenker «når kommer vannlekkasjen, når kommer grusen opp i do?» Samtidig liker vi oss veldig godt her, det er jo her vi vil bo, sier Svendsen.

Psykiske påkjenninger

– Som boligkjøper skal man ikke forvente noe i nærheten av dette. Ingen skal være i en sånn situasjon at det ser sånn ut etter fem år. Her er det helt opplagt noe som er gærent, og det er ikke deres skyld, sier Vannebo.

Saken fortsetter under bildet.

Strømsgodset Hageby, setningsskader.her viser beboer Eileen Aall Svendsen rørskapet til politiker Fredrik Haaning.

Strømsgodset Hageby, setningsskader.her viser beboer Eileen Aall Svendsen rørskapet til politiker Fredrik Haaning. Foto:

– Vi er også opptatt av om det er trygt å bo her. Vi vet ikke hvilke konsekvenser disse setningsskadene vil ha, det er ikke en tanke jeg orker å tenke fullt ut, sier Svendsen.

I forkant av befaringen fikk hver politiker utdelt et informasjonsskriv om setningsskadene i Strømsgodset Hageby.

– Sameiet står i en særs krevende situasjon. Vi er bekymret for boligene våre. Vi er bekymret for fremtiden vår. Vi vet ikke hvordan vi skal klare oss i en rettslig tvist mot store konsern med dype lommebøker. Vi vet ikke om husene våre er trygge å bo i, og vi vet ikke om hvordan vi skal klare å hindre at skadeomfanget forverres i mellomtiden. Vi vet ikke hvordan vi skal møte de enorme økonomiske utfordringene vi risikerer å stå overfor. Det er i tillegg krevende å håndtere de sosiale og psykiske påkjenningene denne belastningen gir, skriver beboerne her.

– Trist

De viser også til at det er prosjektert flere nybygg i Gulskogen.

– Det er mye som er planlagt her på Gulskogen. Det er fint om denne situasjonen er noe dere kan lære av, vi ønsker ikke at andre skal havne i samme situasjon, sier Erik Børve Rasmussen henvendt til politikerne.

– Jeg synes dette er trist, det er ikke dette man kan forvente av et relativt nytt boligprosjekt. Som jeg ser det må man ansvarliggjøre de som kan ansvarliggjøres og rett og slett ta ut søksmål, sier Haaning til Drammens Tidende.

Senterpartiet møtte mannsterke opp til befaring. Trine Borge Johansen (Sp) fremmet sågar interpellasjon til bystyrets møte i februar der ustabile grunnforhold var tema.

– Verre enn jeg hadde trodd

– Senterpartiet mener det er på det rene at Drammen kommune har et særlig ansvar for å tilse at det som blir oppført i kommunen innehar en kvalitet som er forsvarlig i lys av grunnforholdene. Kommunen har en særlig interesse i dette på vegne av innbyggere som er den svake parten i kraft av å være arbeidstaker, boligkjøper eller næringsdrivende, skrev hun i interpellasjonen.

Da hun skrev dette, visste hun ikke om setningsskadene i Strømsgodset Hageby. De fikk hun først vite om etter å ha lest saken i Drammens Tidende. Befaringen gjorde henne enda mer urolig.

– Dette var enda verre enn jeg hadde trodd. Etter det som er kommet fram her er jeg ikke beroliget, det er like uavklart hvor ansvaret ligger. Jeg har veldig stor sympati og forståelse for beboerne, kommunen må følge opp dette og ha tettere kontroll, sier Sp-politikeren.

– Det skal ikke være sånn. Dette er nesten bare unge folk i etableringsfasen som har flyttet inn i nye leiligheter. Når det går så gærent, skal det ikke være de som har skylden. Hvis vi kan dytte på noe så prosessen kan komme i gang, så gjør vi gjerne det, sier Arve Vannebo.

Artikkeltags