HURUM: Trond Sværen er Södras ansvarlige for helse, miljø og sikkerhet (HMS) under rivningsarbeidet som pågår ved den nedlagte cellulosefabrikken på Tofte.

På ett år har det skjedd fire ulykker, senest sist mandag hvor en fikk klemskader under demonteringsarbeidet. I tillegg er det registrert to ulmebranner, men Sværen sier de tar sikkerheten på alvor.

– Dette er Norges aller største rivningsarbeid akkurat nå. Vi har over 250 mann i sving og det er et stort og krevende arbeid, sier Sværen og legger til:

– Vi har en nullvisjon når det gjelder ulykker, og kjører hardt på dette med HMS. Vi har to menn som følger kontinuerlig med på rivningsarbeidet, sier HMS-ansvarlig.

LES OGSÅ: Røykutvikling fra fabrikk

Fikk en lårhøne

Den første ulykken skjedde 28. oktober i fjor hvor en polsk arbeider sagde av en gangbane han selv satt på.

– Han hadde glemt å ta på seg sikkerhetslinen, og falt fem-seks meter ned. Personen skal ha fått skader i hoft og håndledd og ble liggende en stund før han dro tilbake til Polen, sier Sværen.

24. februar skjedde det nok en arbeidsulykke, og det samme skjedde 28. august da en modulvegg falt ned og rev med seg en mann.

– Det gikk veldig bra med ham, og utfallet ble en lårhøne. Hadde han svingt liften ytterligere 20 centimeter unna, så hadde han unngått betongelementet, sier Jostein Sjaavaag.

LES OGSÅ: Ulmebrann i tank

Hauses opp

Han er en av dem som følgerrisvinen nøye, og begge mener media og Arbeidstilsynet har hausset opp forholdene rundt ulykkene.

– Det har vært med å gi ulykkene helt andre proporsjoner enn det som har vært realiteten. Det polske selskapet som står for rivingsarbeidet tar det veldig hardt. Dette er et firma som jobber over hele verden, og er totalt avhengig av å følge alle lands HMS-regler, bedyrer Sværen.

Arbeidet som pågår på Tofte er delt i to. Den ene biten er demontering av maskinelt utstyr, hvor et stort Vietnamesisk firma har kjøpt opp det som er. Her har det indiske firmaet Sharma som har fått rivingsoppdraget, men det er det polske selskapet Pol-Inowex som utfører arbeidet.

– I tillegg skal vi rive over 23 bygg og fordelt på flere tusen kvadratmeter, og her er det vi som har sikkerhetsansvaret. Av de fire ulykkene, har vi kun byggherre- og HMS-ansvar for én av dem, sier Sværen.

– Mer enn normalt

Arbeidstilsynet ønsker ikke å kommentere ulykken som skjedde mandag 5. oktober. Men tilsynsleder i Arbeidstilsynet, Tove Svensli, er bekymret for alle ulykkene.

– Det er klart det er bekymringsfult at det er såpass hyppige frekvenser av ulykker, så vi følger med arbeidet som foregår på Tofte, sier Svensli til RHA.

Hun mener ulykkene er mer enn hva som er normalt. Samtidig sier hun at rivingsarbeidet på Tofte er av de større og at det innebærer større risiko.

– Her har vi også flere nasjonaliteter inne og med ulike kulturer. De er en utfordring, og det er viktig at de som utfører jobben får opplæring på et språk de forstår og har maskiner som er godkjent for bruk i Norge, påpeker Svensli.