Det er jul – skjerm deg

TAKK: Ja, takk for den digitale virkeligheten. Men i litt mindre doser gjerne.

TAKK: Ja, takk for den digitale virkeligheten. Men i litt mindre doser gjerne. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Jeg blir nesten aggressiv av det digitale tidstyveriet, så jeg insisterte på en skjermfri helg. Hvordan gikk det egentlig?

DEL

KommentarDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Er du en av dem med nesen pekende ned mot mobil eller brett litt for ofte? Som egentlig uten å tenke bare klikker deg inn på Facebook, Instagram, en SKAM-oppdatering, dt.no eller andre aviser. Kanskje sjekker mailen i tillegg. Og vipps – så har det gått en halvtime. En time. Noe info og noe nyttig er det kanskje blitt, men også mye svada ... Og trolig har en eller annen jobbmail satt i gang jobb-kverna. En mail du burde ha svart på, telefon du burde ha tatt, sms som ikke kan vente.

Sånn er det i alle fall med meg. I mellomtiden har jeg kanskje blitt snakket til og svart et tja eller ja uten egentlig å huske hva jeg har svart på, eller blitt spurt om. Ellers så sitter kanskje jentetrioen i hjemmet (4, 9 og 12 år) like dypt inne i en eller annen form for skjermunderholdning.

Den irriterende tidstyven er så vanskelig å få has på. Den er så kjapp. Den stjeler så ofte verdifulle minutter. Og jeg innrømmer det gjerne, jeg kan nesten bli aggressiv av det. Både på grunn av egen skjermtid og barnas skjermtid.

Så jeg insisterte på en skjermfri helg. For store og små.

Fine barter

Det startet så smått med skjermfri morgener. Nettbrett og telefoner tok oppmerksomheten bort fra det morgener bør gå med til, nemlig spise frokost, smøre matpakker, kle på seg og prate med resten av familien.

Plutselig fikk vi bedre tid og en hyggeligere start på dagen. Tripp, trapp, tresko leste heller litt overskrifter og saker i Drammens Tidendes papiravis i fellesskap. De sjekket været, så hvem som hadde bursdag og sørget for et par fine barter og briller på forsiden av avisen.

Litt protester var det i starten. «Hvor er iPaden min, jeg vil bare se lite grann ...» Men maset gikk overraskende rask over.

Dermed var det dags for skjermfri helg.

Engstelse

Det er jo lett å ty til den lettvinte løsningen med å gi barna en skjerm. En løsning som gjør at  mor og far får litt «fri».

Det virker kynisk når fingrene mine treffer tastene og ordene dukker opp på skjermen. Men jeg tror nok mange kjenner seg igjen. Det er så lett å ta fram brettet, la dem surfe litt, sette på noe på Netflix eller nett-tv, mens kaffen kan nytes i fred. For selv å kunne sjekke Facebook, Instagram, mailen og dagens nyheter ...

Mange får dårligere nattesøvn, det forstyrrer parforhold på mange måter, gjør trafikken mer farlig, skaper engstelse når telefonen ikke er innen rekkevidde. Så er den fysiske biten da, med slitne øyne, stiv nakke og senebetennelse.

I tillegg, og minst like viktig, vi snakker mindre med hverandre. Og vi gjør mindre ting sammen i fellesskap – utenom å dele sofa på hver vår skjerm-planet.

Mentalt til stede

Men, tilbake til skjermfri helg i hjemmet. Det funket slik som jeg håpet! Den stjålet tiden skjermen tar, ble brukt til noe annet. Noe hyggeligere.

Det var rett og slett en annen harmoni og ro i stua. Jeg vet det høres klisjéaktig ut, men alle var mer til stede – både store og små.

Vi spilte brettspillene Den forsvunne diamant, Villkatten og bildelotto. Vi spilte kortspill. Vi hørte mer på musikk. Niåringen fant fram legoen som ikke har vært så interessant siden i sommer. Fireåringen la fram bunker med bøker som måtte leses. 12-åringen leste mer i egne bøker. Vi var mer sammen, ikke bare fysisk, men også mentalt. Og alle visste hva vi svarte på da vi fikk et spørsmål ...  

Nå er det jul. En tid for å være sammen med familien. Lange dager med tid til å kjede seg. Tenk så deilig.

Vi kommer nok ikke til å ha skjermfri jul, men vi skal ha skjermfrie dager. Det kan anbefales.

LES OGSÅ: Så mye bruker vi mobilen

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags