Ikke gå glipp av noe! Få DT+ her

STILLEHAVET: Kon-Tiki2 seiler to balsaflåter fra Peru til Påskeøya og tilbake. Ekspedisjonen vil vise at balsaflåter kan seiles, og deltakerne forsker på miljø, klima og plastikkforsøpling underveis.

Leder for ekspedisjonen er Torgeir S. Higraff fra Røyken, og yngstemann på laget er Jostein Heidenstrøm (19) fra Sætre.

Tirsdag sendte Håkon Wium Lie ut følgende statusoppdatering fra ekspedisjonen:

«Etter tre uker på havet er flåtene nådd halvveis til Påskeøya. Vi har nok seilt mer enn halvveis da det tok noen ekstra sjømil å krysse den beryktede Humbholdt-strømmen. Den kan vi ikke lenger skylde på, nå må vi klare oss selv.

Og det går bra, vi trives godt! Vi seiler nesten rett mot målet, men trenger noen graders vinddreining mot nord for å kunne lande på Påskeøya. Alle beskrivelser av værsystemene i området indikerer at en slik dreining vil komme. Men El Nino kan rote dette til. Da får vi ihvertfall noen å skylde på?

Dagen ble feiret med sjokoladekake og eplemost fra Soli Eplegård. Det smakte ualminnelig godt. Det aller meste, untatt bønner og ris i karri, smaker ualminnelig godt for tiden.

Den siste mangoen ble spist i lett fermentert tilstand for fire dager siden, og i dag fikk vi beskjed - etter opptelling - om at vi tilogmed har spist for mye havregryn. Så det blir nok rasjoner framover.

Kokt havregrøt er blitt servert daglig til frokost. Det smaker ualminnelig godt. Men forleden dag forsvant lokket til gryta på sjøen (ikke spør) og nå serveres delvis kokt havregrøt daglig til frokost.

Flåten ligger noe lavere i vannet etter tre uker i sjøen. Det betyr at tverrstokkene, som ligger oppå hovedstokkene, også kommer nedi vannet, og de spruter vann opp i kabinen. Vi bruker det vi har av sivmatter og slikt for å dempe spruten, men når vannet tar sats fra fire meter høye bølger sier det svosj og mye kan bli vått. Vi legger essensielle deler i vanntette kofferter, og tørker klær når vi får noen timer sol.

Timene med sol kommer oftest på ettermiddagen og da er det fint å sitte i le av hytta med en kopp pulverkaffe. Det er litt varmere nå, stil-longsen tørker greit, og stemningen er god. Happy ship, som kaptein Øyvin Lauten sier. Men seilet skygger for solcellepanelene som lader litt mindre enn de burde.

I dag startet jeg derfor bensinaggregatet for første gang, for å lade litt. Det gikk fint selvom lukten av eksos var uvant. Lyden av en totaktsmotor også. Lima og Peru føles langt tilbake.

Forleden dag ble jeg heist opp i masta. Det var gøy og akkurat passe skummelt. Mye vind og bølger gjorde at jeg måtte holde meg godt fast, men bildene ble fine.»