Norsk mann i 20-årene siktet for drapsforsøk etter skypeepisode i Bærum

Nødetatene rykket ut med store styrker i forbindelse med skytingen på moskeen i Bærum lørdag ettermiddag.

Nødetatene rykket ut med store styrker i forbindelse med skytingen på moskeen i Bærum lørdag ettermiddag. Foto:

Av

En person er lettere skadd etter skyteepisoden i moskeen på Bærum, opplyser politiet. En norsk mann i 20-årene bosatt i nærmiljøet er siktet for drapsforsøk.

DEL

BÆRUM: – Mannen er siktet for drapsforsøk, sier Roar Hanssen i Oslo-politiet til VG.

En mann som tilhørte moskeen, er lettere skadd og får behandling på sykehus.

Politiet meldte først at én person var skutt inne i moskeen al-Noor Islamic Centre i Bærum, men vil ikke bekrefte at mannen er skutt lørdag kveld.

– Vi vet ikke hva som er årsaken til disse skadene. Vi kan ikke konkludere med at det har vært avfyrt skudd, sier seksjonsleder Rune Skjold i Oslo politidistrikt til NTB.

Norsk mann pågrepet

En norsk mann i 20-årene bosatt i nærmiljøet er pågrepet. Politiet har ennå ikke avhørt gjerningsmannen og har foreløpig ingen opplysninger vedrørende motiv.

– Gjerningsmannen er lettere skadd. Han overføres til oss når han har fått behandling av helsepersonell, sier Skjold.

Politiet har ingen informasjon om at det er andre gjerningspersoner involvert i hendelsen.

Politiet er tilbakeholdende vedrørende opplysninger knyttet til selve hendelsen inne i moskeen. Bakgrunnen er at de ikke ønsker å påvirke vitnebeskrivelser.

Politiet vil ikke bekrefte at gjerningsmannen hadde våpen og ammunisjon på seg da han ble pågrepet.

Ifølge forstander Irfan Mushtaq i moskeen var gjerningspersonen kledd i uniform og hadde to hagle-lignende pistoler da han kom inn i moskeen, og at han begynte å skyte rundt seg, skriver Aftenposten. Det skal ha vært rundt sju personer til stede under bønnen, men det vil ikke Skjold bekrefte.

Styremedlem Irfan Mushtaq utenfor al-Noor Islamic Centre i Bærum. Han ble oppringt om hendelsen og kjørte umiddelbart til moskeen, hvor han var med på å få kontroll på gjerningsmannen.

Styremedlem Irfan Mushtaq utenfor al-Noor Islamic Centre i Bærum. Han ble oppringt om hendelsen og kjørte umiddelbart til moskeen, hvor han var med på å få kontroll på gjerningsmannen. Foto:

Ikke kjennskap til uniform

– Vi har registrert at det verifiserer informasjon om en uniform, men dette har vi ikke kjennskap til, sier Skjold.

Politiet bekrefter at det var personer inne i moskeen som fikk kontroll på gjerningsmannen i 20-årene.

–Selve pågripelsen av mannen foregikk uten dramatikk. Den var rask og effektiv, sier seksjonslederen.

Politiet har hatt kontakt med mannen tidligere, men ønsker ikke å kommentere det ytterligere. De bekrefter at de har sikret mulig nettaktivitet fra gjerningsmannen.

– Vi sjekker om det finnes andre som sympatiserer med dette og er aktive, sier Skjold.

75-åring overmannet gjerningsmannen

En 75-åring tilknyttet Al-Noor Islamic Centre i Bærum fikk overmannet gjerningsmannen etter skyteepisoden lørdag ettermiddag, ifølge et styremedlem i moskeen.

Styremedlem og tidligere forstander i moskeen, Irfan Mushtaq, kom raskt til moskeen etter å ha blitt oppringt fra et av medlemmene som befant seg der. Mushtaq bor like i nærheten og var på plass før politiet.

– Da jeg kom, var det helt kaotisk. Midt i lokalene så jeg en masse hylser, sier Mushtaq til NTB.

– Og da så jeg et av våre medlemmer sittende over gjerningspersonen, som forsøkte å komme seg vekk. Vi bandt ham fast sammen og holdt ham nede, sier han.

Bønn kort tid før

Etter hvert kom politiet til åstedet, og de fikk kontroll på gjerningsmannen.

Kort tid før gjerningsmannen ankom moskeen, var det bønn klokken 15.30, som varte i om lag 15 minutter. Det var rundt sju personer til stede under bønnen, ifølge Aftenposten. Hadde gjerningsmannen ankommet moskeen ti minutter tidligere, kunne imamen og flere andre risikert å bli skutt, mener Mushtaq.

– Og hadde han kommet i morgen, hadde det vært tusenvis til stede i forbindelse med id-feiringen, sier han.

– For tidlig å spekulere i årsak og motiv

Statsminister Erna Solberg (H) uttrykker medfølelse med dem som befant seg i moskeen i Bærum, men mener det er for tidlig å spekulere på årsaken og motivet.

– Jeg vil få uttrykke min medfølelse med dem som var i moskeen i Bærum i dag og alle andre som er berørt. I Norge skal det være trygt å gå i moskeen, i kirken og andre gudsrom, sier Solberg i en uttalelse.

Hun mener imidlertid det er for tidlig å spekulere på årsaken og motivet bak hendelsen i moskeen.

– Det er fortsatt mye vi ikke vet om hendelsen, men politiet melder om at de har kontroll over situasjonen, og at en gjerningsmann er pågrepet, sier Solberg, som videre sier at politiet nå må få jobbe med etterforskningen.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) er koblet inn i saken, bekrefter Solberg.

Statsministeren blir holdt løpende orientert om situasjonen gjennom rapportering fra Justis- og beredskapsministeren.

Ap-leder Jonas Gahr Støre uttrykker også omtanke for de berørte.

– Dramatisk med skyting inne i moské i Bærum. Uansett hva bakgrunnen er, skaper dette frykt og uro blant muslimer som forbereder høytiden eid. Vi sender omtanke og støtte til muslimer i Norge i dag, skriver Støre på Twitter.

En skyteepisode oppsto inne i moskeen al-Noor Islamic Centre i Bærum lørdag ettermiddag. En person er lettere skadd. Politiet har pågrepet gjerningsmannen, som også skal være lettere skadd. Han er ifølge politiet en norsk mann bosatt i nærmiljøet er pågrepet.

Statsminister Erna Solberg (H) mener det er for tidlig å spekulere i årsak og motiv etter skyteepisoden i en moské i Bærum lørdag ettermiddag.

Statsminister Erna Solberg (H) mener det er for tidlig å spekulere i årsak og motiv etter skyteepisoden i en moské i Bærum lørdag ettermiddag. Foto:

Politiet fant død kvinne med nær relasjon til pågrepet mann i Bærum

Politiet fant lørdag kveld en død kvinne på en adresse i Bærum. Kvinnen har en nær familiær relasjon til mannen som er pågrepet etter skyteepisode ved en moské.

– Vi etterforsker saken som et mulig drap. Den døde kvinnen er en ung kvinne og ble funnet da politiet tok seg inn i leiligheten hvor den pågrepne mannen bor, sa seksjonssjef Rune Skjold i Oslo politidistrikt under en pressekonferanse sent lørdag kveld.

Både beredskapstroppen og bombegruppa rykket ut til adressen lørdag kveld – fullt bevæpnet, ifølge VG. De tok seg inn i boligen like før klokken 22, skriver Dagbladet.

Politiet har sperret av et område rundt boligen, og det er tre ambulanser på stedet, skriver NRK.

– Den pågrepne personen har hatt tilhold i denne leiligheten de senere år, sa Skjold.

Mannen er foreløpig ikke avhørt ennå på grunn av helsemessige årsaker.

– Han vil bli overført til oss etter hvert. Han har ennå ikke fått oppnevnt en forsvarer.

Politiet har tidligere vært i kontakt med mannen, men Skjold vil ikke utdype hva slags forhold dette gjaldt.

Artikkeltags