DRAMMEN: Det hele startet i slutten av april. Politiet pågrep en ruset ung mann, og det ble gjennomført en ransakelse hjemme hos den unge mannen.

Der fant politiet flere poser med cannabis. Samtidig viste funn på mannens telefon at det var snakk om et mer omfattende nettverk.

LES OGSÅ: Narkobot kan få konsekvenser for russeguttenens yrkesvalg

Solgte til russen

- Dette var et nettverk hvor salget var rettet inn mot blant andre russen og ungdommer i Drammen, forteller Simon Gerhardsen, leder for narkotikaavsnittet ved Drammen politistasjon til Drammens Tidende.

Den unge mannen var også russ på bussen som noen dager senere skulle bli stoppet og ransaket av politiet.

- Vi bestemte oss for gå videre inn i dette miljøet. Narkotikabruk og narkotikaomsetning i så ung alder er det viktig å stoppe, forteller Gerhardsen videre.

- Vi synes selvsagt det er skuffende at så mange unge mennesker blir involvert i en slik sak. Vår oppgave er å forebygge kriminalitet og rusavhengighet og å etterforske at dette skjer, sier politistasjonssjef i Drammen, Øyvind Aas, i en pressemelding.

LES OGSÅ: – Forebyggende å gripe inn overfor russen

Telefonavlytting og spaning

Dermed ble det opprettet både telefonavlyttinger og spaning, samtidig som politiet fulgte dataspor og benyttet andre skjulte etterforskningsgrep.

– Politiet har gjennom arbeidet med saken avslørt et nettverk som omsetter narkotika via en lukket chattegruppe på nettet. Flere av de pågrepne har vært medlemmer på dette chattestedet, og har planlagt og avtalt omsetning av narkotika via nettstedet. Det foreligger opplysninger om at en eller flere av de mistenkte benyttet inntekten fra narkotikaomsetningen til å finansiere egen russetid, samt reiser og eget narkotikamisbruk, sier politiadvokat Ingunn Hodne i Sør-Øst politidistrikt.

Målet var blant annet å avdekke bakmennene som leverte cannabisen som ble distribuert ut til russen og annen ungdom i Drammen.

Da politiet fikk greie på at den aktuelle russebussen var på vei til et av de storerussetreffene i Kongeparken i Stavanger, valgte de å slå til.

- Vi skjønte at det var «varer» i bussen. Derfor var det viktig for oss å få undersøkt den. Jeg vet ikke om vi fant alt, men vi fant noe, forteller Gerhardsen, som også er klar på at ungdommene som hadde denne marihuanaen visste hva de drev med.

– Etterforskningen av de pågrepne etter aksjonen mot russebussen pågår fortsatt. Et par uker før aksjonen mot russebussen ble et av medlemmene på bussen pågrepet med 27 salgsdoser med marihuana. Da bussen ble stanset var en annen av de siktede i besittelse av 13 brukerdoser ("jointer") med marihuana. Politiet mistenker nå fire av de pågrepne fra russebussen for omsetning eller medvirkning til omsetning av inntil en kilo cannabis, sier Hodne.

For de resterende fire pågrepne er etterforskningen avsluttet. Disse har erkjent bruk av narkotika ved en eller flere anledninger gjennom russetiden.

(Saken fortsetter under bildet):

- De visste at de kunne bli tatt, selv om de er russ, sier Gerhardsen.

LES OGSÅ: Overdimensjonert narkorazzia mot russen

Spanet på overlevering

Men politiet stoppet ikke sin etterforskning der. Den skjulte etterforskningen mot folk i det samme miljøet fortsatte, og 12. mai slo politiet til på nytt - denne gangen mot en overlevering av marihuana.

- Vi overvåket overleveringen mens det skjedde. Så fulgte vi begge bilene etter overleveringen, før vi slo til etter en stund, forteller Gerhardsen.

(Saken fortsetter under bildet):

I den ene bilen som ble stoppet i Fjellsveien fant politiet en pose med en halv kilo marihuana.

(Saken fortsetter under bildet):

Cannabisplantasje

Den andre bilen politiet fulgte avslørte en cannabisplantasje i Modum. En drammenser hadde leid seg et hus i Modum, hvor det ble dyrket cannabisplanter.

Så langt er fire siktet for narkotikaforbrytelser etter kjøp og salg av cannabis, samtidig som flere er siktet i forbindelse med ransakelsen av bussen.

En av dem som er siktet var russ i fjor, mens en annen er russ neste år.

- Måtte markere

- Dette er synd. Men dette var så tydelig og godt gjennomført at vi må slå ned på dette. Og vi tror det også har vært en betydelig omsetning før vi slo til, sier Gerhardsen.

- Vi mener det er viktig å markere at vi ikke ser lett på dette. Vi ønsker å få frem de gode holdningene hos russen, og våre folk på forebyggende avdeling vil forberede russen på at vi følger med neste år også, sier Gerhardsen.

Politiet i Søndre Buskerud forteller i sin pressemelding at de i løpet av det siste året har hatt tett dialog med russen i deres oppkjøring til russetiden. I den forbindelse er det holdt orienteringsmøter på skolene og blitt avholdt møter med russeledelsen om hvilket ansvar de har og hvilke konsekvenser bruk av ulovlige rusmidler kan ha. I tillegg er det informert om hvilke konsekvenser det vil få hvis man blir tatt for å omsette eller bruke ulovlige narkotiske stoffer.

– Den viktigste jobben vi gjør er det forebyggende arbeidet - å jobbe for å unngå at kriminalitet skjer. Stans av denne bussen var en konsekvens av å ikke følge de rådene som ble gitt. Etterforskingen har avdekket et nettverk hvor russen var et klart marked, sier Aas.