Kvinne tiltalt for grove trusler etter nakenstunt: – Det gikk over styr, og nå må jeg ta ansvaret for det jeg har gjort

TRUSLER: Det førte til en massiv politiaksjon da en naken mann stilte eg opp i veien med et våpen i Sande.

TRUSLER: Det førte til en massiv politiaksjon da en naken mann stilte eg opp i veien med et våpen i Sande.

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

– Vi skulle bare ta oss en fest. Vi var i vår egen boble, og mente aldri å true noen, sier kvinnen som filmet den nakne mannen med gevær i Hanekleiva.

DEL

SANDE/DRAMMEN: Rettssaken mot de to ble avsluttet i Drammen tingrett torsdag. Aktor Cathrine Thiis-Evensen mener en straff på fem måneder fengsel er passende for mannen, mens kvinnen – som også er tiltalt for å ha skutt en annen kvinne i beinet med luftpistol – bør dømmes til seks måneder i fengsel.

Den 38 år gamle småbarnsfaren fra Østfold og den 39 år gamle kvinnen fra Drammen er tiltalt for å ha framsatt grove trusler mot flere forbipasserende i forbindelse med nakenstuntet som skjedde på fylkesvei 319 i retning Sande i Vestfold ved avkjøringen fra E18 om ettermiddagen søndag 27. november 2016.

Bakgrunnen for tiltalen er at mannen i november 2016 forsøkte å stanse biler i Hanekleiva i Sande, med det som så ut som et automatvåpen i hånden.

– Fått straff allerede

Drammens Tidende møter kvinnen etter at retten er hevet, og hun er lettet over at saken nå er over. Mandag får hun dommen sin, og sier at tiden fram til rettssaken har vært tung.

– Jeg føler på mange måter at jeg har fått straffen min allerede. Saken har fått mye oppmerksomhet i mediene, og jeg har fått mange reaksjonen på Facebook – og det har vært veldig belastende, sier kvinnen.

I retten har hun hørt hvordan både politifolk og sivile opplevde det som skjedde i Hanekleiva for over et år siden. To bilister som vitnet i retten fortalte at de ikke ble spesielt skremt av den nakne mannen med gevær, mens politifolkene tok det betydelig mer alvorlig. Da politiet kom til stedet var mannen kledd i en HV-uniform og med finlandshette som dekket ansiktet.

– Som politifolk er vi opplært til å tenke et «verstefallsscenario». Vi måtte ta dette på største alvor, og måtte ta utgangspunkt i at dette var en person med et ekte våpen, fortalte en av politimennene som kom til stedet.

Det førte til at et titalls politipatruljer og politihelikopteret ble tilkalt. Også politiets beredskapstropp fra Oslo ble innkalt.

Var i en boble

De tiltalte har i retten fortalt at de ble overrasket over at deres «lek» skulle føre til så mye oppstyr og et så alvorlig etterspill.

– Det var rett og slett festing som kom ut av kontroll. Vi spilte et skuespill, og var i vår boble. Vi mente ikke å skremme noen. Vi brukte ganske mye tid på å finne et sted å feste der vi ikke forstyrret noen. Det var derfor vi havnet i Hanekleiva, sier kvinnen.

– Tanken var god, men det hele skled ut. Det gikk over styr. Nå må jeg bare ta ansvaret for det jeg har gjort, og ta den straffen jeg får. Hele situasjonen har vært veldig flau for meg. Det er ikke så moro å se oppmerksomheten dette har fått, sier hun.

Medvirkning

I sin prosedyre sa politiadvokat Cathrine Thiis-Evensen at mannen og kvinnen måtte straffes på samme måte, selv om det var mannen som gikk ut i veien med våpen og forsøkte å stanse bilder.

– Kvinnen har medvirket på samme nivå, og har vært med i både planleggingen og gjennomføringen av handlingen. Hun filmet, og uten filmingen hadde ikke mannen gått ut i veien med våpenet, sa Thiis-Evensen, som mente at en straff på fem måneders fengsel er passende for episoden i Hanekleiva.

Hun mente videre at begge de tiltalte både i avhør og i retten har innrømt at det de gjorde kunne oppfattes som en trussel – og at de dermed burde skjønt det samme i gjerningsøyeblikket.

Bør frifinnes

Forsvarerne mente imidlertid at 38-åringen og 39-åringen var helt oppslukt i skuespillet, og at de ikke ofret en tanke på om dette kunne oppfattes som en trussel fra noen av de passerende bilistene, og at de dermed må frifinnes.

– Det er hva de tenkte på tidspunktet da det skjedde som betyr noe, ikke at de i ettertid har innsett at det kunne bli oppfattet som trusler, sa mannens forsvarer Harald Ottersen.

Om retten skulle finne hans klient skyldig, ber Ottersen om at mannen idømmes samfunnsstraff. Bakgrunnen for det er at mannen har en historikk med utfordringer rundt sin psykiske helse, samt et problem med alkohol. Han er også far til to mindreårige barn, og et fengselsopphold vil ifølge forsvareren være svært belastende for familien.

Dom i saken er ventet mandag.

Artikkeltags