Politiets Operasjon Infinity: Sykehuslege dømt til fengsel

Drammen tingrett.

Drammen tingrett. Foto:

Av

En sykehuslege i 40-årene er dømt til tre måneders fengsel for å deltatt i et nettverk som involverer deling og nedlasting av overgrepsmateriale.

DEL

Mannen ble første gang pågrepet i forbindelse med nettverksaksjonen Operasjon Infinity 24. januar i fjor. Mannen ble løslatt dagen etter, men pågrepet på ny i fjor høst da Oslo politidistrikts aksjon avdekket at han hadde chattet om overgrep mot barn.

Tiltalte har hele tiden erkjent straffskyld, men har forklart at han deltok i chattene for å komme i kontakt med potensielle kjærester.

– Basert på innholdet i chattene, og tiltaltes formuleringer der, finner retten dette lite troverdig, heter det i dommen fra Drammen tingrett.

Mannen ble dømt til tre måneders fengsel, hvorav en måned betinget med en prøvetid på to år. Han slipper imidlertid å sone, ettersom han allerede har tilbrakt 60 dager i varetekt. Dommen er betydelig lavere enn aktors påstand, blant annet på grunn av lang saksbehandlingstid hos politiet, som ifølge Drammen tingrett er brudd på Den europeiske menneskerettskonvensjonen.

Retten finner det bevist at mannen i chat og annen kontakt med personer gjennom flere år har beskrevet ulike seksuelle fantasier og tanker om seksuelle overgrep mot barn. Hjemme hos mannen fant politiet 354 bilder og to videoer som viser slike overgrep. Ifølge dommen viser flere av bildene grove overgrep mot barn helt ned i spedbarnsalder. Det er imidlertid ikke bevist at han har delt bilder eller videoer.

I juni 2016 opprettet Oslo politidistrikt et eget avsnitt for etterforskning av elektroniske spor i seksuallovbruddssaker. Kort tid etter ble Operasjon Infinity opprettet. Til sammen er 36 menn blitt pågrepet, og noen av dem er allerede domfelt og soner sine dommer, skrev VG i helgen.

Fram til desember i fjor hadde operasjonen opprettet 584 saker. De har avdekket minst 300.000 filer som seksualiserer barn eller viser seksuelle overgrep mot barn og lest minst fire millioner chattelinjer.

Artikkeltags