Drev falsk innsamlingsaksjon – anker fengselsdom

AKTOR: Politiadvokat Hans Lyder Haare i Søndre Buskerud politidistrikt sier at han er relativt godt fornøyd med dommen.

AKTOR: Politiadvokat Hans Lyder Haare i Søndre Buskerud politidistrikt sier at han er relativt godt fornøyd med dommen. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

To menn er dømt for å ha drevet en falsk innsamlingsaksjon, og brukt pengene på seg selv i stedet for holdningsskapende arbeid.

DEL

DRAMMEN: Tre drammensere startet i januar 2012 en organisasjon som skulle drive forebyggende og holdningsskapende arbeid mot narkotika.

I løpet av halvannet år ringte mennene rundt og ba om pengestøtte. Pengene trillet inn, hele 2,3 millioner kroner.

To av mennene er dømt for å ha puttet 1,1 millioner av disse kronene rett i egen lomme. Den tredje møtte ikke opp i retten. Han er i følge politiet som sunket i jorden, og er etterlyst.

LES OGSÅ: Politiet: Falsk innsamling – 2,3 mill rett i lomma

Vil anke dommen

– Vi mener at det er grunnlag for å anke dommen. Vi synes at retten har gjort en feil vurdering med hensyn til straffeutmålingen. Retten har blant annet ikke vektlagt i stor nok grad at han har lagt alle kort på bordet fra dag en, sier advokat Håkon Engebakken Duesund.

Hans klient ble dømt til fengsel i ti måneder for grovt uaktsomt bedrageri. Han må i tillegg tilbakebetale rundt 300.000 kroner. Han har erkjent straffskyld.

I retten forklarte han at det er mannen som er etterlyst som overtalte ham til å etablere foreningen og skaffe bankkort.

Selv om han på papiret står oppført som daglig leder, mener retten at han ikke har hatt en sentral rolle, og fungert mer som en telefonselger.

Erkjente ikke skyld

Den andre mannen har ikke erkjent straffskyld. Han er dømt til fengsel i ett år, og må tilbakebetale rundt 870.000 kroner, som retten mener har gått rett inn på hans private konto.

Overvåkingsbilder viser at han flere ganger om dagen tok ut 4.000 kroner fra foreningens konto i forskjellige minibanker. Dette er broren til mannen som er etterlyst, og retten mener han har blitt kontrollert av broren, og ikke hadde kjennskap til bedrageriet i starten.

Retten mener at han etter hvert må ha vært klar over at pengene ikke gikk til det formålet det var ment, og at pengene ble samlet inn i vinnings hensikt. Han er dømt for grovt forsettlig bedrageri. Han har allerede anket dommen ifølge sin forsvarer.

Resten av de innsamlede pengene skal ha blitt brukt til nedbetaling av lån, driftskostnader og lønn. Ingenting skal ha blitt brukt på holdningsskapende arbeid rettet mot ungdom.

Artikkeltags