Dømt til 15 og et halvt års fengsel for nettovergrep

Advokat Anders Green forsvarer 26-åringen.

Advokat Anders Green forsvarer 26-åringen.

Artikkelen er over 2 år gammel

26-åring dømt for nettovergrep mot 49 jenter.

DEL

BUSKERUD: Den 26 år gamle mannen satt hjemme på gutterommet i drammensområdet, og kom i kontakt med unge jenter på forskjellige nettforum. Så fikk han dem over på chatteplattformer med direkteoverføring av lyd og bilde.

Når han ble alene med jentene på chat fikk han dem til å utføre seksuelle handlinger på seg selv mens han fulgte med på webkamera.  Jentene er i alderen 12 til 16 år.

Nå er mannen dømt til 15 og et halvt års fengsel for overgrepene. Det var NRK Buskerud som først omtalte dommen.

Han er også dømt til å betale 2,4 millioner i oppreisningserstatning til 21 ofre.

Voldtekter 

Alvorligheten i overgrepene varierer. Fire av overgrepene regnes som voldtekt fordi 26-åringen brukte trusler.

– Han tvang meg til å gjøre ting jeg ikke ville gjøre. Hvis jeg ikke gjorde som han sa, skulle han legge ut bilder av meg, fortalte en 15 år gammel jente som ble voldtatt.

I Kongsberg og Eiker tingrett fortalte hun at hun var mye borte fra skolen på grunn av sykdom, og hadde liten kontakt med andre. Hun søkte kontakt med andre på nett, og synes kontakten med 26-åringen var hyggelig i starten. Men etter hvert endret kontakten seg, og han kom med trusler.

– GREIT FYFAEN JEG LEGGER DET UT, skrev han til jenta.

– Jeg turte ikke gjøre annet enn det han sa. Jeg hadde kjæreste og var livredd for at han skulle få vite noe. Det var helt forferdelig. Det gjør vondt når jeg snakker om det, fortalte 15-åringen i retten.

På mannens maskin ble det funnet nakenbilder av mange av jentene, men ingen av dem er spredt videre.

LES OGSÅ: Mannen som er tiltalt for overgrep mot 49 jenter: – Jeg klarte ikke slutte (dt+)

Sårbare jenter

I 37 av overgrepene ble jenter forledet til seksuell atferd. Mange av jentene var sårbare. Flere fortalte at de ikke hadde så mange venner, og lette etter noen som brydde seg om dem på nett. De fikk god kontakt med 26-åringen i starten, men etter hvert kom han med forventninger.

– Han fikk meg til å knytte meg til ham, også brukte han det til å få det som han ville. Jeg sa ofte at det vil jeg ikke gjøre. Da avsluttet han. Jeg føyde meg fordi jeg ville ha kontakt med ham, fortalte en av jentene til Drammens Tidende under rettssaken.

Retten mener det er bevist utover enhver rimelig tvil at 26-åringen har begått overgrepene. Han har tilstått alle forholdene unntatt ett, og forklaringen fra de fornærmede er stort sett sammenfallende.

Retten setter straffen til 15 og et halvt års fengsel. Den strenge straffen er begrunnet med at straffene for seksuallovbrudd har blitt skjerpet de siste årene. Normalnivået for én voldtekt ble i 2010 hevet til fire år.

Mannen får strafferabatt for å ha tilstått. I retten ga han også uttrykk for at han ønsket å be jentene om unnskyldning. 

– Tilståelsen – slik den er fremkommet i retten – har hatt prosessøkonomisk gevinst. Det at tiltalte har tilstått tilfellene, har også en side opp mot de fornærmede i saken ved at det skaper ro om saken, skriver konstituert sorenskriver Vidar Toftøy-Lonhe.

26-åringens forsvarer, advokat Anders Green, sier at de tar dommen til etterretning.

– Vi skal nå lese dommen nøye og ta stilling til en eventuell anke i løpet av de neste 14 dagene, skriver han i en SMS.

LES OGSÅ: – Han ser snill ut. Det er rart å tenke på at han har gjort så mye fælt (dt+)

Les mer om hva mannen var tiltalt for her

Artikkeltags