NEDRE EIKER: Høyvokste, blonde og skjeggete Temte har jobbet mest utenlands etter gjennombruddet der som vikingen Ubba i «The Last Kingdom». Men Rune Temte fra Solbergelva tok seg en tur for å spille i regissør Leon Bashirs nye film «Gjengangere» – med premiere 27. oktober.

Som altså langt fra er Ibsen, derimot viser tittelen til de tungt kriminelle gjengangerne bak murene. En av dem, spilt av Bashir selv, prøver å redde unggutten Chris (Selem Zina) fra å gå samme vei. I fengselet rår gjengene, og ifølge filmomtalen kniver albanere, pakistanere og nynazister om makten. Da er det lett å havne blant dem

Temte sier det er «et spennende miljø» å ta fatt i. Han roser Leon Bashir for å lage en troverdig historie med bra typer

– Det fortettede miljøet er genialt. Det er et minisamfunn der alt er tydelig: Hvem er med – og hvem er ikke med? Og blir de egentlig noe bedre av å sitte inne? Det er en interessant diskusjon ut fra den historien som «Gjengangere» forteller, om hvor lite det skal til for å havne der, funderer Temte – mens Lars Arentz-Hansen, som også står på rollelisten, fastslår:

– Alle har vi vel vært dumme. Jeg har stjælt en bil engang.

Selv sittet inne

Leon Bashir har gjort litt mer enn et biltyveri. Han åkte inn et halvt år for grov vold, og kan til og med vise til en fengselsflukt. Det ble det filmmanus av – og langt mer alvor enn da han laget gangsterkomediene «Tomme Tønner» på 2000-tallet.

– Det er en solid historie som kunne vært fortalt andre steder også. Friheten tas fra deg, alt vi tar for gitt på utsiden. En av de største utfordringene med å skildre norske gangstere, og klare å skape en sympati for dem, er at vi har det så godt i Norge. Men i fengsel er alle like. Selv store gutter feller tårer der, sier Bashir. Du er glemt av verden utenfor, på et sted med egne regler, sier han:

– Fellesskapet med de andre innsatte kan være behagelig, men veldig skremmende for de unge. De tar på seg et skall for å beskytte seg, overleve. Men tas du inn i varmen, må du leve opp til det og holde fasaden. Du kommer deg ikke lett unna igjen. Da gjør du dumme ting. Jeg har én kjepphest – ikke sett de yngre i samme bås med de tunge kriminelle.

Filmens Chris havner i fengsel fordi han har kjørt for fort, uten å ha førerkort. Nå 18 år gamle Selem Zina smiler skjevt når han sier at det var litt skummelt å møte den drevne filmgjengen. Han er helt fersk, uten skuespillererfaring, og regissør Bashir så ham rett og slett på gata.

– Rollekarakteren min er en snill gutt, ingen barsking, men han tyr til gjengen.

Videre fra «Izzat»-land

Leon Bashir skrev på tidlig 2000-tall manuset til «Izzat» sammen med Ulrik Imtiaz Rolfsen, en film om de norske innvandrergjengene på 80- og og 90-tallet. Han spilte også i filmen, i likhet med en av «dagens Gjengangere»-skuespillere.

– Jeg var 15 år da jeg spilte Wasim som liten i «Izzat». Den var bråkjekk, dette er mer alvor, sier Habib Manzoor (27), nå i rollen som innsatt på leit etter ferskinger som hans gjeng kan bruke til noe.

Men i motsetning til «Izzat» vanket det ikke støtte på «Gjengangere» – i likhet med flertallet av høstfilmene som ble vist. I stedet har Leon Bashir stått på i årevis utenfor det offisielle finansieringsordningen. Det var også blant det som tiltrakk Rune Temte til rollen, sier han:

– Det er morsomt at det lages film på denne måten, av folk som har så lyst til å fortelle en historie at de ikke gir seg.