Norske eksperter er kritiske til RCT

Betalte for behandling i utlandet selv: Kjell Hartvig Kristiansen dro til Tyskland for å få «Regional cellegiftbehandling», da legen i Norge ikke kunne tilby annet enn smertestillende behandling her til lands. Ekspertene vi har snakket med, mener imidlertid at denne behandlingsformen ikke er forsket nok på.

Betalte for behandling i utlandet selv: Kjell Hartvig Kristiansen dro til Tyskland for å få «Regional cellegiftbehandling», da legen i Norge ikke kunne tilby annet enn smertestillende behandling her til lands. Ekspertene vi har snakket med, mener imidlertid at denne behandlingsformen ikke er forsket nok på. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Norske eksperter mener mye av behandlingen som tilbys i utlandet er tvilsom, og at kreftbehandling kan være god butikk.

DEL

LIER/OSLO: Professor i onkologi, Kjell Magne Tveit ved Oslo universitetssykehus, er skeptisk til å sende enda flere kreftpasienter til utlandet – uten tilstrekkelig vitenskapelig dokumentasjon.

– Mye av den regionale cellegiftbehandlingen regnes som eksperimentell, og det finnes sykehus ute i verden som gjør god butikk på dette, sier han, og avviser at regional kjemoterapi (RCT, se faktaramme under) er noen vidunderkur.

– Regional kjemoterapi har ikke vist seg å ha noe større effekt enn regulær cellegiftbehandling, og det er mye som sies om regional kjemoterapi som ikke holder stikk.

Han understreker imidlertid at denne behandlingsformen også gis i Norge ved enkelte kreftformer og at det for eksempel er standard behandling ved kreft i bukhinnen.

BAKGRUNN: Kjell brukte sparepengene sine på kreftbehandling i utlandet

Må dokumenteres godt

Kreftfakta

Regional kjemoterapi (RCT) er cellegift begrenset til én region/ ett organ i kroppen.

Cellegiften administreres inn i arteriene som forsyner svulsten eller området rundt, og går ikke gjennom hele blodbanen i kroppen.

Blodet «vaskes» etterpå ved hjelp av hemofiltrasjon.

Fordi cellegiften settes lokalt, kan man sette sterkere dose.

Ifølge Tveit stiller imidlertid det norske fagmiljøet strenge krav til dokumentasjon om en ny behandlingsform skal innføres, men er ikke enig i at man her til lands er for restriktive.

– Jeg synes vi i Norge gir en god og moderne kreftbehandling, men vi gjør det ikke til enhver pris. Norge er restriktive i den forstand at vi krever god dokumentasjon, sier han og understreker at all medisinsk behandling bør veies på samme vekt.

Han forteller imidlertid at også norske pasienter blir sendt til utlandet for statens regning, når det kan forsvares.

– Hvis det er dokumentert en moderne behandling som gis i utlandet, og ikke i Norge, så sendes pasienten ut – men det avhenger altså av hva som er vitenskapelig dokumentert.

LES OGSÅ: Flere og flere drar til Tyskland for RCT

Kreftforeningen negativ

Ole Alexander Oppdalshei – assisterende generalsekretær i Kreftforeningen, deler professorens syn på å dra utenlands for behandling:

– Pasientreiser til utlandet er en vanskelig sak. Sånn generelt skal man være åpen for andre type behandlinger, men vi vet også at det er mye rart ute i verden: Mange behandlinger som ikke er dokumentert, og som heller ikke har noen effekt. Vi har heller ingen mulighet til å gå inn og kvalitetssikre all den behandlingen som drives.

Han har samtidig forståelse for dem som velger å dra ut for å få behandling, og vil ikke fraråde alle å reise:

– Vi er ikke motstander av at folk drar til utlandet. Men da må man gjøre grundig research og tenke godt gjennom hva man vil. Det er ikke til å komme bort ifra, spesielt innenfor kreftbehandling, at det finnes et marked for å tilby produkter som utnytter personer i svært sårbar situasjon.

LES OGSÅ:

Artikkeltags