LIER: Da Marte Berget (8) hørte om åpen dag i sikhenes tempel i Lier var hun ikke i tvil. Hele familien måtte dra. Hun måtte jo finne ut litt om forsamlingshuset klassevenninnen Savrit Kaur (8) går til.
– Det er en del som er litt vanskelig å forstå, innrømmer Marte. Men hun husker det med at sikhene går med armbånd, kam og en type kniv, og at de ikke klipper håret.
– Det er interessant og spennende å være her, sier pappa Kai Erik Berget.
– Det er fint at de har religionsfrihet. At alle blir respektert selv om man ikke følger alle forpliktelsene.
LES OGSÅ: Intervju med en uredd «muslimjævel» (DT+)
Usynlig
Sikhismen er kanskje verdens mest usynlige synlige religion. Få kan noe om religionen, men de er veldig synlige gjennom sitt utseende, spesielt på grunn av turbanen.
Sikhene klipper ikke håret fordi man tror at kroppen er en gave fra Gud. Og siden målet er å komme nærmere Gud gjennom sine handlinger, lar sikhene håret gro.
Dette, og mye mer, fikk de vel 150 besøkene lære om i Gurudwaraen lørdag. Her møtes sikher både ukentlig og på helligdager for å tilbe Gud.
Gurudwaraen er åpent for alle mennesker og hvem som helst kan komme å besøke det uansett religion, kjønn, nasjonalitet og meninger.
Men før du går inn må du ta av deg skoene og dekke hodet.
Litt på samme måte som menn tar av seg hodeplagget i norske kirker.
Lovesikh
– Jeg er ikke skummel, jeg er full av kjærlighet, smiler Sumeet Singh, for enkelte kjent fra NRK-serien Lovesikh – der han lette etter den rette å gifte seg med.
Løs i snippen og med en god dose humor tar han kortversjonen av sikhismens historie i tempelets kjeller. De fremmøtte humrer, nikker, smiler.
Han prater også om hvordan 9/11 har gjort livet vanskelig for mange med turban. Å ufarliggjøre turbanen og religionen, og gi folk kunnskap om sikhisme er viktig for Unge Sikher. Han prater om inkludering, kjærlighet og likhet.
LES OGSÅ: Tårer under fredagsbønnen
Respekt
– Men hvorfor sitter dere sånn, spør Marte mammaen til Savrit etter at maten er fortært.
– Vi sitter med beina i kors for å få i gang blodsirkulasjon og samtidig kunne meditere. Og vi sitter på gulvet og spiser for da er vi alle like. Alle skal behandles med likhet og respekt, sier Baljinder Kaur og legger til:
– Det gjelder også i hjemmet. Jeg tar like mange avgjørelser som min mann.
LES OGSÅ: Frykter økt hat mot muslimer