LIERTOPPEN: Lierpostens sportsfrilanser har i en årrekke vært en av landets beste ultraløpere.

I dag skal han vise fram sportens ekstremitet på Asker Treningssenter på Liertoppen. Klokka 14 gikk startskuddet for et nytt rekordforsøk, der han i løpet av 24 timer skal forsøke å krype over 20 mål, og samtidig sette norsk rekord (193 kilometer) på tredemølle.

– Jeg skjønner at det høres litt vilt ut, medgir han.

29 kilometer på under tre timer

Da dt.no tok turen innom Liertoppen hadde Sørstad løpt i snaut tre timer, og tilbakelagt solide 29 kilometer. Han var ved godt mot, og pratet uanstrengt med de rundt seg.

- Jeg ligger foran rekordskjema, men det er også meningen. Det har vært en lett start, men det er godt å ha noe å gå på. Etterhvert kommer jeg nok til å legge inn lengre pauser også. Jeg må jo på do, og ha i meg litt mat innimellom, forteller en løpende Gjermund Sørstad til Drammens Tidende.

Rundt seg har han godt med drahjelp. Det er løpere i gang både på en privat tredemølle og en bedriftsmølle. Også løper gutta i SHK.

- Jeg ligger litt bak Gjermund, men skal ta han i spurten, sier Sindre Kjeldaas, som gjorde jobben for SHK da dt.no var på besøk.

- Jeg pleier å løpe langtur på fredager, men denne blir nok litt utenom det vanlige. Det blir nok noen tøffe fighter å ta utover kvelden og natten. I ultralpøp går det opp og ned, og det er noen vegger du skal gjennom, sier Sørstad.

 

Støtter Mental Helse

Men Sørstad har flere målsettinger enn å sette rekorder. Han har invitert til løpsfest, og håper at flest mulig tar turen innom. Han lover både musikk og liv i lokalene for dem som tar turen.

For i tillegg til å sette rekorder, vil han at flest mulig bidrar til en god sak. Derfor kan både sponsorer og publikum kjøpe seg plass på andre tredemøller i løpet av de 24 timene arrangementet pågår.

Overskuddet går til Mental Helse Ungdom.

 

Flere møller

Blant dem som skal være med på å bemanne opp en tredemølle er St. Hallvards herrelag i håndball.

– Det er viktig for oss å satse lokalt, og tenke lokalt. Da vi hørte om dette prosjektet var det naturlig for oss å bidra, sier hovedtrener Glenn Solberg, som har jobbet for at klubbens spillere skal holde en mølle i gang gjennom hele døgnet.

– Når Gjermund klarer å holde en mølle i gang i 24 timer alene, så må vel vi som klubb klare det også, humrer Solberg.

Og han er ikke tvil om hvem som kommer lengst i løpet av 24-timer, Sørstad eller SH.

– He-he, det blir nok Gjermund. Men han kunne vært med oss på en kontringsøkt, så hadde han nok merket det, han også. Vi driver jo med vidt forskjellige idretter, sier han.

Gründer og medeier Bjørnulf Borge i selskapet Cater AS er inne som samarbeidspartner for både Sørstad og SHK, og er blant dem som holder sin hånd over arrangementet.

Selv er han en ivrig mosjonist, og skal løpe flere etapper.

– God fysisk helse og er også psykisk helse. Dette er viktig for oss å være med på, sier han.

Lierposten skal være til stede store deler av tiden, og skal streame arrangementet live.