Mona fra Vestfossen skrev Norges beste roman i 2018

Mona Høvring får kritikerprisen for beste skjønnliterære voksenbok med boken «Fordi Venus passerte en alpefiol den dagen jeg blei født».

Mona Høvring får kritikerprisen for beste skjønnliterære voksenbok med boken «Fordi Venus passerte en alpefiol den dagen jeg blei født». Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Mona Høvring slo Trude Marstein, Per Petterson og Gunnar Wærness og hentet hjem Kritikerprisen for «Fordi Venus passerte en alpefiol den dagen jeg blei født».

DEL

(Eikerbladet) Kritikerprisene for 2018 ble delt ut på Litteraturhuset i Oslo torsdag.

– Romanen er i slekt med Høvrings poesi og hennes øvrige romaner. Trekk fra begge sjangre er rendyrket, og form og innhold løftet til et nytt nivå. Lekenheten, det poetiske, person- og stedsbeskrivelsene går opp i en ny «høvringsk» enhet: Lyset er lysere, mørket mørkere, liv og død krasjer front mot front: Romanens søstre har navn hentet fra gravstøtter, den hvite snøen er forlokkende å kunne dø i, sa Janneken Øverland i talen under tildelingen.

– Komplisert bakgrunnshistorie

Boka handler om søstrene Ella og Martha. Sistnevnte er utskrevet fra et nervesanatorium, og søsteren skal passe på henne.

«Ikke-kronologisk, med filmklipp-teknikk, avdekkes en komplisert bakgrunnshistorie som så flettes inn i nye opplevelser. Født på samme dag, med ett års mellomrom, er søster-forholdet både intimt og antagonistisk. Den grublende, mørke Ella forteller, den lyse, flyktige Martha betraktes. Men er det kanskje seg selv Ella betrakter?», heter det i begrunnelsen.

I kategorien for beste voksenbok var også Trude Marsteins «Så mye hadde jeg», Per Pettersons «Menn i min situasjon» og Gunnar Wærness' «Venn med alle» nominert.

Mona Høvring har ikke vært tilgjengelig for kommentar.

Artikkeltags