Her pantet vi 1,7 millioner bokser og flasker i fjor

SATTE PANTEREKROD: Kiwi XL på Ligosenteret pantet for hele 1,76 millioner kroner i fjor.

SATTE PANTEREKROD: Kiwi XL på Ligosenteret pantet for hele 1,76 millioner kroner i fjor. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

For nordmenn flest er panting blitt en innarbeidet del av hverdagsrutinen. I 2018 pantet nordmenn nesten 1,2 milliarder bokser og flasker. Hele 69 millioner av disse boksene og flaskene ble pantet i Buskerud.

DEL

DRAMMEN: Buskerud havnet dermed på sjetteplass på landsbasis, ifølge tall fra Infinitum, som driver det norske pantesystemet.

Kiwi XL Ligosenteret var butikken i Buskerud det ble pantet mest ved i 2018. Her gikk hele 1,7 millioner bokser og flasker gjennom panteautomaten i fjor.

– Skal være i front på miljø

På andreplass i fylket finner vi Rema 1000 Eikli, som pantet 1,29 millioner bokser og flasker, tett etterfulgt av Kiwi XL Strømsø senter som pantet 1,2 millioner.

Thomas Snekkersveen, regionsjef i Kiwi Oslofjord Vest, forteller at panting er et lite, men viktig miljøtiltak.

– Vi skal være i front på miljø, og da er panting et viktig tiltak for et grønnere samfunn. Dessuten er det en økonomisk gevinst for kundene når de panter. Vi oppfordrer alltid kundene til å pante alt, alltid, opplyser han i en mail til Drammens Tidende.

Vil ha alt i automatene

9 av 10 av bokser og flasker som selges, kommer tilbake gjennom panteautomatene og resirkuleres til nye produkter. De boksene og flaskene som aldri blir pantet, brennes. Kjell Olav Maldum i Infinitum syntes dette er beklagelig.

– Vi vil ha alt inn i pantesystemet. Det er det mest miljøvennlige, for da blir materialene resirkulert, og vil redusere CO2-utslippene. Dessuten sparer det betydelige mengder energi og råmaterialer. Både plast og aluminium kan resirkuleres mange ganger, forklarer han.

Disse 10 butikkene mottok mest pant i Buskerud i 2018:

1. Kiwi XL Ligosenteret, 1,76 millioner

2. Rema 1000 Eikli, 1,29 millioner

3. Kiwi XL Strømsø senter, 1,2 millioner

4. Kiwi Osloveien, 1,11 millioner

5. Rema 1000 Orkidehøgda 1,1 millioner

6. Rema 1000 Tollbugata, 0,9 millioner

8. Kiwi Mjøndalen, 0,8 millioner

9. Kiwi Vikersund, 0,8 millioner

10. Kiwi Kobbervikdalen, 0,76 millioner

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken