Bygning totalskadd i brann

Artikkelen er over 3 år gammel

Et gammelt bygg i Åmot ble totalskadd i en voldsom brann lørdag kveld. Brannvesenet måtte bruke elva som slukkevann.

DEL

MODUM: Fylkesvei 287, som går rett forbi brannruinene, var i helgen stengt, men mandag morgen er veien lysregulert og ett kjørefelt åpent.

Nabohuset, som ligger kloss inntil, men som utrolig nok ikke ble skadet i brannen, var evakuert fram til mandag.

Kolberg-bygget, som huser historie helt tilbake til 1800-tallet, er totalskadet. Søndag ettermiddag ble deler av ruinene revet, fordi man var redd det skulle rase ut i veien.

Krimtekniker på brannstedet

– Vi tar sikte på å finne ut hva som er skjedd ved undersøkelser. Men jeg vet ikke hvor mye han får gjort i dag, sa operasjonslederen søndag.

Åtteåring oppdaget brannen

Det var Pernille Ødenes Pandur (8) som oppdaget brannen i Strandgata. Hun var på vei hjem fra kino sammen med moren og søsteren da hun plutselig så det brant i veggen.

Pernille Ødenes Pandur oppdaget brannen i Åmot lørdag kveld. Her sammen med mamma Margit Ødenes og søsteren Marielle.

Pernille Ødenes Pandur oppdaget brannen i Åmot lørdag kveld. Her sammen med mamma Margit Ødenes og søsteren Marielle. Foto:

Moren husket ikke nummeret til brannvesenet i farten, men det gjorde heldigvis Pernille. Dermed kunne de ringe 110-sentralen med en gang.

– Vi måtte jo det, sier Pernille til Bygdeposten.

OBS! Virker ikke videoen øverst i artikkelen? Klikk på «gå til vanlig versjon» i det gule feltet øverst på nettsiden.

Tre ble husløse

Brannen oppsto rett før klokken 18.30 lørdag kveld, og det tok flere timer før brannmannskapene fikk kontroll. Slukningsarbeidet blir beskrevet som utfordrende.

VANSKELIG: Slukkearbeidet var utfordrene fordi det var et gammelt hus.

VANSKELIG: Slukkearbeidet var utfordrene fordi det var et gammelt hus. Foto:

– Dette fordi det er et gammelt hus med mange kriker og kroker. I tillegg var det ståltak. Brannvesenet måtte derfor ha bistand av høydeberedskapen i Drammen, opplyser politiet.

Røykdykkere tok seg raskt inn i en leilighet i bygget. De gjennomsøkte det som var mulig.

I den ene leiligheten bodde en 89 år gammel mann. Mannen fikk hjelp av barnebarnet sitt, som bodde i en annen leilighet i huset, til å komme seg ut. 89-åringen hadde ikke merket noe til brannen selv. I den tredje leiligheten bodde en leietaker. Det er antakelig her brannen har startet, ifølge krimteknikeren. Leietakeren var ikke hjemme da brannen brøt ut i huset.

 

Brukte elva som slukkevann

En leser av Bygdeposten forteller at familien var uten vann i flere timer etter at brannen startet.

Politiets innsatsleder bekrefter at de brukte vann fra det kommunale nettet, og at det går utover forsyningen til privathusholdninger i området.

Brannvesenet brukte  elva som hovedkilde til slukkevann, men det kunne likevel gå ut over private husstander.

Ifølge innringeren var boliger i Steinroa, Jordbærbakken og Breivikhagan rammet. Han mener det er snakk om nærmere 200 boliger som var berørt.

Modum Brannvesen har tidligere uttalt at det er krevende å ha tilgang på nok slukkevann i Åmot. Politiet kan ikke si når vannforsyningen igjen blir stabil og normal. Det avhenger av hvordan slukkearbeidet går.

Helikopter

Ett av politiets helikoptre ble også observert over huset som brenner.

Ifølge operasjonsleder i politiet var det tilfeldigvis i området. Det eneste de gjorde var å sørge for at det ble tatt bilder fra lufta.

Mannskapene i politihelikopteret lette ikke etter noen. De hadde heller ikke utstyr for å bistå i slukkingen.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken