Gå til sidens hovedinnhold

Utepilsen er reddet

Artikkelen er over 2 år gammel

Alle som den siste tiden har fryktet for at utepilsen skulle utebli kan nå puste lettet ut. CO₂-produksjonen i Norge har nemlig startet opp igjen.

I tre uker har det vært vanskelig for kullsyreprodusenten Praxair Norge å skaffe nok CO₂ til kullsyreproduksjon. Det har ført til at flere norske bryggerier måtte trappe ned produksjonen av både brus og øl. Aass Bryggeri meldte at de stanset produksjonen av all kullsyreholdig drikke grunnet manglende leveranser.

Nå har imidlertid CO₂-produksjonen startet opp igjen.

– Det er jeg glad for, dette har vært en ekstraordinær situasjon, sier direktør Petter Nome i Bryggeri- og drikkevareforeningen til NRK. Han kan ikke huske at det har vært lignende forhold tidligere.

Problemene startet i midten av juni da ammoniakkfabrikken hos Yara fikk en uventet stans. I tillegg hadde flere store leverandører i Europa problemer.

En leveranse med flytende kullsyre kom via båt i slutten av juni og hjalp noe, men krisen var ikke avblåst. Før nå.

– Vi startet produksjonen på lørdag, både av ammoniakk og CO₂, så nå er produksjonen ved det normale igjen, sier fabrikksjef Jon Sletten i Yara.

Ifølge Praxair Norge vil det ta to til tre uker før de har tatt igjen etterslepet og får en normal situasjon igjen i Norge.

Kommentarer til denne saken