Gå til sidens hovedinnhold

Årets mest leste sak er fem år gammel

Artikkelen er over 4 år gammel

Årets mest leste sak på dt.no i 2016 er fra 2011. Saken spredte seg i sosiale medier og ble lest 100.000 ganger i år.

DRAMMEN: Før jul i 2011 skrev Drammens Tidende om skuffede barn som fikk ikke bruke nisselue på Øren skoles juleavslutning. Av hensyn til barn fra andre religiøse minoriteter ønsket skolen at feiringen skulle være uten nisseluer, julesanger og andre tegn på julefeiring. Avslutningen skulle nå i stedet hete vintermarkering og i stedet for julesanger sang de «Tenke sjæl» av Trond-Viggo Torgersen.

Selv om det er fem år siden saken ble laget begynner den å spre seg i sosiale medier med jevne mellomrom, og i år har den altså blitt klikket på 101.671 ganger. 

Kan være problematisk

– Hvert år før jul opplever vi at denne nå fem år gamle saken begynner å gå igjen, men i år tok det helt av. Saken er lest mer enn 100.000 ganger de siste ukene av 2016. Saken ble delt så mye at vi til slutt måtte legge inn setningen «Drammens Tidende gjør oppmerksom på at denne saken er fra 2011» i begynnelsen av brødteksten i år, som en ekstraservice til leseren, sier publiseringsredaktør Janne Sundelius Braathen i Drammens Tidende. 

Saken begynner særlig når lignende saker, som diskusjonen om å droppe skolegudstjenesten før jul eller liknende kommer opp.

– Det som er problematisk er at leseren som får saken i Facebook-feeden sin ofte ikke ser at saken er gammel. Det gjør at debatten våkner til liv på sosiale medier, og de involverte får henvendelser fra dem som tror saken er aktuell. Derfor gjorde vi grepet med å tydeliggjøre for leseren at saken er gammel i år. Men det er lite vi får gjort med dette. Det er i internettets og sosiale mediers natur at dette kan skje. 

Drammens Tidende vet ikke hvem som gjør at saken sprer seg i sosiale medier.

– Trafikken kommer fra Facebook på denne saken. Men hvem som delte den første gang og dermed er opphavsperson for spredningen, klarer vi dessverre sjelden eller aldri å finne ut, sier Sundelius Braathen.

Pek på titlene på mobilen for å lese sakene:

Nektet nisselue på juleavslutning

Dynamitt-Harry

Nummer to på lista er en sak om en person som ble løslatt etter at Kripos aksjonerte mot transport- og renholdsbransjen i distriktet i oktober. Men aksjonen og løslatelsen var nok ikke årsaken til at saken ble klikket på så mange ganger. Noen morsomme synes de to politimennene på bildet lignet to gamle kjenninger fra norsk film, og la ut følgende på Facebook:

– Pustet lettet ut da jeg så at Dynamitt-Harry og Mysil Bergsprekken er på saken.

Det tok helt av og i løpet av kort tid ble saken lest 73.183 ganger. Dt.no har kontaktet Kripos, men de ønsker ikke å kommentere saken.

De andre sakene på lista er preget av hendelser og ulykker.

Mysil Bergsprekken

Gikk verden rundt

En annen sak som utmerker seg er saken om mannen som satt fast i en utedo i Elveparken på Åssiden. En mann hoppet ned i en utedo for å fiske opp igjen kameratens mobil, men klarte ikke å komme seg opp igjen.

– Jeg var tynn nok til å komme ned, men ikke til å komme opp igjen, fortalte han til Drammens Tidende.

Mannen måtte ha hjelp fra brannvesenet for å komme ut igjen. De måtte skjære ham løs, men det tok sin tid. Over en time tok det før han ble befridd.

Saken ble klikket på 45.400 ganger i Drammens Tidende, men det stoppet ikke der. Saken gikk verden rundt. Nettaviser skrev om drammenseren i blant annet Sverige, England, India, Vietnam og USA.

Kommentarer til denne saken