I slutten av august kommer hele norgeseliten av firbeinte som innimellom sier voff til Skotselv. De skal konkurrere i ni klasser om å dra mest, mest i forhold til kroppsvekt. En Norgesmestertittel er godbiten.

Hvis en person på 85 kilo skal matche Orion må han trekke nesten åtte tonn, 8.000 kilo!

Det får oss til å tenke på et svar Thomas Wassberg ga til en journalist etter en hard femmil: «Åk själv, gubbjävel».

LES OGSÅ: Kjetil dro til Drammen – halverte dyrlegeregningen

Kvalifisering

Du må ikke tro at du bare kan løsrive Fido eller Lady fra god-sofaen å stille opp. Her har det vært kvalifiseringsrunder.

– Minstekravet er at hunden har dratt 25 ganger sin egen kroppsvekt, forteller Beate Aase Karlsen (32) fra Hvittingfoss.

Hun er både leder av NM-komiteen og av Norwegian Weight pull club.

LES OGSÅ: Hund vekket beboere i brennende hus

Karlsen garanterer at dette er veldig lystbetont og at hundene elsker å jobbe, i det hunden hennes, «Tutta», nærmest overfaller Eikerbladets utsendte med et hjertelig tungekyss.

– Det handler egentlig ikke så mye om fysisk styrke og muskler. Hundene må jo være i god form, men det meste er mentalt, det sitter mellom ørene, forteller samboerparet Camilla Arnecke og Glenn Eek fra Hokksund som blant annet eier rekordholder Orion.

Åpent for alle

NM-arenaen ligger drøyt tre kilometer innover i Leversbyveien i Skotselv. Det er lite glamorøst der akkurat nå, men etter noen timer med ljåen så blir nok «VIP-tribunen» klar (Les: trebenker).

– NM er åpent for alle og helt gratis. Vi er veldig seriøse, trener fem ganger i uken, og hundene sjekkes av veterinær før de konkurrerer, sier Camilla.

Konkurransen er uavhengig av rase og kjønn. Her er det bare forholdet mellom egenvekt og trukket last som teller.

LES OGSÅ: Advarer mot å la barn lufte hunden