Helgheim om Listhaug-bråket: – Utspillet var det jeg som hadde

BRÅK: Frps Jon Helgheim har registrert at det Sylvi Listhaugs facebookinnlegg basert på hans utspill er omdiskutert.

BRÅK: Frps Jon Helgheim har registrert at det Sylvi Listhaugs facebookinnlegg basert på hans utspill er omdiskutert. Foto:

Av

Justisminister Sylvi Listhaugs Facebook-innlegg om Arbeiderpartiet har skapt massiv debatt. Forrige uke fortalte stortingsrepresentant Jon Helgheim (Frp) at det egentlig er han som står bak det hele.

DEL

Denne saken ble først publisert 13.mars 2018

DRAMMEN/BUSKERUD: Stortingsrepresentant og innvandringspolitisk talsmann i Frp, Jon Helgheim, deltok mandag 12. mars i NRKs Dagsnytt atten. Der fikk han spørsmål fra programleder Fredrik Solvang om hvorfor Listhaug la ut Facebook-posten, med følgende påstand: «Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet»

– Det er basert, egentlig, på et utspill jeg hadde dagen før Sylvi la det ut, hvor jeg sa at, i denne saken, så setter Arbeiderpartiet potensielle terroristers rettssikkerhet foran behovet for å beskytte oss mot terror. Og det mener jeg er en faktaopplysning som er blitt bekreftet av Arbeiderpartiet selv, svarer Helgheim.

– Også har vi brukt det utsagnet der, og det har blitt veldig mye bråk av det, fortsetter han.

Helgheim skriver også på sin egen Facebook-profil, at det var han som opprinnelig sto bak utspillet:

«Jonas Gahr Støre med fler sutrer over at  Sylvi Listhaug mener Arbeiderpartiet setter terroristers rettigheter foran nasjonens sikkerhet. Støre antyder at vi bevisst la utspillet til samme dag som premieren på Utøya-filmen. Her er noen faktaopplysninger som viser at det er gode grunner for vår påstand og at Støre tar helt feil: Utspillet var det jeg som hadde på torsdag, ikke Sylvi. Premieren var på fredag. (...)»

LES OGSÅ: Bypakkedebatt i bystyret: Mener forslaget fra Ap og Høyre er en bløff

Skaper reaksjoner

Ingen fra Arbeiderpartiet var i studio til å svare Helgheim, men det er hevet over enhver tvil at utspillet har skapt reaksjoner i flere leire.

Ap-leder Jonas Gahr Støre tok senest tirsdag et kraftig oppgjør med justisminister Sylvi Listhaug og Facebook-innlegget om at «Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet».

I sin tale til partiets landsstyremøte sa han blant annet at Norge har en justisminister som nører opp under hat, og en statsminister som lar høyrepopulister i egne rekker holde på.

Også medlemmer fra Frps regjeringspartner Venstre, blant andre partileder Trine Skei Grande og Abid Raja, tar avstand fra innlegget. Det samme gjør KrF-leder Knut Arild Hareide.

LES OGSÅ: Enige om den største og dyreste bypakka: Vil ha bommer ved kommunegrensene

AUF-ere ber statsministeren holde seg unna Utøya

Fra tidligere er det kjent at AUF for første gang vurderer å ikke invitere statsminister Erna Solberg (H) når ungdomspartiet samles på Utøya for å minnes de døde etter 22. juli-terroren. AUF-leder Mani Hussaini reagerer på at Solberg ikke tar sterkere avstand fra Listhaugs Facebook-innlegg.

– Når hun ikke tar på alvor det Arbeiderparti-hatet vi så godt vet hva førte til – og som hennes statsråder nører oppunder – blir mange av dem som opplevde terroren på Utøya, lei seg og redde, sier Hussaini til NRK.

Solberg sier hun forstår at alle debatter om terror – og spesielt en debatt som er blitt såpass politisert – er vanskelig for Arbeiderpartiet og AUF. Overfor TV 2 gjentok hun mandag at hun synes både bildebruken og tonen Listhaugs Facebook-innlegg var for tøff, og at det er over grensen for hva som er akseptabelt i en politisk debatt. Hun gjentok også at retorikken setter selve debatten om forslaget i skyggen.

Artikkeltags