– Bevæpnet politi må passe barna på jødisk sommerleir

Oslo  20160127.
Bevæpnet politi holder vakt under den nasjonale markeringen av Den internasjonale holocaustdagen ved Akershuskaia i Oslo onsdag ettermiddag.
Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Oslo 20160127. Bevæpnet politi holder vakt under den nasjonale markeringen av Den internasjonale holocaustdagen ved Akershuskaia i Oslo onsdag ettermiddag. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Suzanne Aabel fra Drammen forteller at hun og sønnen opplever en ganske ulik barndom.

DEL

(NETTAVISEN): Fredag ble blogger og norsk-jødiske Suzanne Aabel intervjuet på ICEJs sommerkonferanse om «hvordan det er å være jøde i Norge i dag».

ICEJ står for «International Christian Embassy Jerusalem», med den norske oversettelsen: «Den Internasjonale Kristne Ambassade Jerusalem» og ble etablert i 1980.

– Bevæpnet politi passer barna

Aabel forteller at hun og sønnen (9) opplever en nokså ulik barndom:

– Det er fint å være jøde i Norge. Akkurat nå er sønnen min på jødisk sommerleir, forteller hun. 

Trass i det hun beskriver som «flott stemning», er det bevæpnet politi på sommerleiren:

– Og sikkerhetsvakter som sitter våkne hver natt og passer på barna våre, og barna må lære seg fluktruter. Sånn var det ikke da jeg var barn, sier Aabel, ifølge hjemmesiden.

– Fint å være jøde så lenge du holder kjeft

Aabel mente Israel ble feil fremstilt under krigen med Gaza i 2014, særlig i Aftenposten – og sa fra: 

– Det skjedde noe i 2014 ... Egentlig er det fint å være jøde i Norge så lenge du holder kjeft. Jeg kunne ikke godta at Aftenposten skrev at en angivelig terrorist ble skutt etter at han sprang seg selv i lufta.

Aabel har mottatt sju drapstrusler og har anmeldt samtlige. Hun har gått omveier fra barnehagen og tatt sønnen ut av barnehagen på grunn av trusler.

– Helt nødvendig 

Nettavisen har også vært i kontakt med leder av det mosaiske trossamfunn, Ervin Kohn, som bekrefter at de må ha så mye sikkerhet på sin sommerleir:

– Dette er helt nødvendig, gitt de angrepene som vi har sett i både Norge, Sverige og Danmark og den økte tilbøyeligheten til å godta vold og trakassering mot jøder, sier Kohn til Nettavisen. 

Synagogen i Oslo ble angrepet i 2006, Den jødiske forsamlingen i Stockholm i 2015 og synagogen i København i 2015. 

Vi husker også at jødiske forretninger ble angrepet i Paris i 2014.

– Barna føler seg trygge av politi med maskinpistoler 

– Hvordan opplever barna på sommerleir at de må passes på av politiet?

– De føler seg trygge av å se politi med maskinpistoler. De er vant til det fra barnehagen, sier Kohn. 

– Hva synes du om at det er blitt slik?

– Det er ikke noe hyggelig. Jeg vokste selv opp med å kunne gå inn en vanlig tredør, forteller han – og mener «storsamfunnet» har ansvar for å spre kunnskap og skape gode holdninger som hindrer fremveksten av jødehat.

Kaveh: «Fuck jødene»

– Når rapperen Kaveh kan rope «Fuck jødene» på en familiekonsert, så får det ikke blitt tydeligere hvilke utfordringer vi står overfor, sier Kohn. 

I desember 2017 kom en rapport fra Holocaust-senteret, som for første gang så på antisemittiske holdninger blant minoriteter. Den viste at hver femte muslim godtar vold og trakassering mot jøder.

– Dette er alarmerende, sier Kohn. 

Nettavisen har også vært i kontakt med Aabel for ytterligere kommentarer. 

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken