Gå til sidens hovedinnhold

Den eneste i Norge

Artikkelen er over 6 år gammel

Kjøpmann Stephan Andreassen i Meny Slemmestad tok sjansen og sa ja til en svært sjelden vare da han ble tilbudt en makrellstørje på 261 kilo. - Det har kommet kunder fra nær og fjern for å skaffe seg denne delikatessen, sier han fornøyd.

RØYKEN: Det ble fanget uvanlig mye Makrellstørje, eller blåfinnetunfisk som den også kalles på Mørekysten for få dager siden.

Fisken er regnet som verdens dyreste fisk. På fiskemarkedet i Tokyo har eksemplarer gått for 10 millioner kroner per fisk.

Meny-kjeden sentralt ble tilbudt å kjøpe fisken, og butikken i Slemmestad sa ja da de fikk tilbud om videresalg.

Eneste i landet

– Vi sa ja takk, og fikk det eneste eksemplaret som ble solgt på det norske markedet, sier kjøpmann Stephan Andreassen i Meny Slemmestad til Røyken og Hurums Avis.

Fisken de fikk veide 261 kg, med en prislapp på 799 kroner per kilo ferdige fileter.

– Flere kunder fra Oslo og andre steder har fått med seg tilbudet, og kontaktet oss for å kjøpe store mengder. Mange kjøpte så mye som ti kilo hver. Vi har til og med solgt fiskehodet som veide hele 30 kg, forteller Andreassen.

Sjelden vare

Det er svært sjelden at denne type fisk havner i garna til fiskerne.

– Det var overraskende når vi talte opp og det ble 21. Det var litt av en jobb å få fisken opp, forteller skipper og eier Rune Hovden til Fiskeribladet Fiskaren, om fangsten utenfor Mørekysten.

Det er ikke lov å fiske eter Makrellstørjen, men når den havner i garnet og er døende eller død skal den tas opp.

Fiskerne på Mørekysten var egentlig på jakt etter makrell, da 21 størjer havnet i garnet.

Selv om tunfisk ikke er det vi i dag forbinder mest med norske farvann, har Norge en lang tradisjon innen fiske etter denne store fisken.

Slutt i 1986

På 1950- og 1960-tallet var det utbredt fiske etter makrellstørje i Norge, og da spesielt på Vestlandet, og kvotene var på opptil 15.000 tonn i året, skriver E24.

Grunnet overfiske og reduksjon i bestanden ble makrellstørje-fisket avsluttet her til lands i 1986.

– Dette er svært uvanlig og det er flere tiår siden sist noen fikk en så stor fangst. Minst 30 år, sier Roger Aasarmoen i Fiskeridirektoratet om megafangsten til avisen Fjordenes Tidende.

Kommentarer til denne saken