Buss til begjær

Mye papirarbeid. De vordende russeguttene diskuterer budsjettet for russebussen. F.v. Julius Yran (18), Eirik Christensen (18), Walid Færevik Aârab (18), Michael Kot (18). FOTO: ALEXANDER JANSEN

Mye papirarbeid. De vordende russeguttene diskuterer budsjettet for russebussen. F.v. Julius Yran (18), Eirik Christensen (18), Walid Færevik Aârab (18), Michael Kot (18). FOTO: ALEXANDER JANSEN

Av
Artikkelen er over 13 år gammel

Visste du at man kan bli smart av å være russ? Vi har sjekket hvor mange læreplanmål du faktisk får dekket ved å ta russetiden seriøst.

DEL

På Hasle i Oslo sitter en kameratgjeng og har russebussmøte. "Fritt Vilt" heter vidunderet guttene kom over på finn.no til den nette sum av 80 000 kroner. De begynner å fortelle om bussen sin, en Scania 86-modell. Planleggingen begynte for to år siden, da to kameratgjenger slo seg sammen.

Investeringsobjekt. -Vi ser på bussen som et investeringsobjekt, sier bussjef Michael Kot. Guttene har allerede tenkt på salg av bussen, og de går inn for å gå i overskudd.
-Vi kommer nok til å satse på bærumsjenter da, de betaler gjerne litt mer, ler han. Salget av bussen er viktig for guttene, i og med at bussen er en såpass viktig investering for dem. Innen russetiden går av stabelen har de lagt ned flere hundre arbeidstimer, blod, svette og tårer. Arbeidsmoralen er ikke alltid helt på topp, derfor har guttene blitt enige om en ordning på nettopp dette. Har de avtale om å jobbe dugnad en dag og noen ikke møter opp, må disse betale 300 kroner som går til felleskassen. Noe guttene synes er helt ålreit. "Goodwill" er stikkordet for å få en russebuss opp og klar til russetiden.

Mye papirarbeid. De har selv måtte ta seg av registrering og forsikre seg om at den blir EU-godkjent. Omregistreringsavgift og vektårsavgift må guttene også igjennom. Slik blir det mye papirarbeid av. Det å gå til innkjøp av en russebuss og utarbeide et konsept, er kjent for å være en dyr affære. Hittil har guttene spyttet inn 5000 kroner hver, men Michael mener de risikerer å måtte legge ut 7-8000 kroner til.
Det blir stille i rommet når han nevner det siste beløpet. Det er tydelig at ikke alle guttene er informert. Økonomisjef Julius ser forbauset bort på ham før han rister stille på hodet. Vi skifter kjapt tema, og spør hvordan guttene finansierer bussen på andre måter.
-Hovedsponsoren vår er Sentrum Lyd i Lillestrøm, sier Eirik Christensen. De sponser oss for 50 000 kroner og får til gjengjeld reklame på bussen og hjemmesiden vår.

Treffer læreplanen. Vi tok kontakt med en lærer i bedriftsøkonomi fra Strømsø VGS som kunne vise til at forarbeidet til russetiden oppfylte flere av målene i læreplanen. Guttene må blant annet føre regnskap hvor inntekter og utgifter blir dokumentert. Dette momentet er et faktisk læreplanmål, 3C i bedriftsøkonomifaget.
Et annet læreplanmål er å kunne samarbeide med andre og utvikle evnen til god skriftlig og muntlig kommunikasjon.
-Vi kan vel ikke akkurat si at det er blitt så mye muntlig kommunikasjon mellom oss i plenum når ikke alle møter opp, mener Michael. Guttene har allikevel forsøkt å få samlet gruppen jevnlig for å avgjøre diverse bestemmelser. Men de innrømmer at ølflaskene ofte har kommet til syne til fordel for papirarbeid.

Prioriterer samhold. Walid Færevik Aârab mener det er viktig å styrke samholdet i gruppen.
-Vi må jo vorse før russetiden tar helt av! sier han. Vi har ikke lyst til å bli sammenlignet med de verste pappaguttene, det eneste vi har lyst til er å ha en ålreit russetid og en buss som frakter oss fra A til B, sier Eirik. Samholdet er helt klart viktigere enn penger på "Fritt Vilt". Bussjefen synes noe av det vanskeligste er å få samarbeidet mellom 25 gutter til å fungere knirkefritt.
-Det er noen som ikke har deltatt på noe i det hele tatt. Det er faktisk en på bussen som vi aldri har møtt!
-Ja, hvem er egentlig Kyrre? sier Julius. Guttene ser spørrende på hverandre.

Bedre enn sitt rykte? Etter å ha møtt den trivelige kameratgjengen på "Fritt Vilt" og fått ett innblikk i papirarbeid, dugnadsjobbing, sponsoravtaler og god gammeldags "goodwill", er fordommene helt klart avblåst fra vår side. Problemet som gjenstår er å bli kvitt fordommene til foreldre, lærere og politikere, samt medias negative fremstilling av russen.
Fra å være en bekymringsløs gjeng har guttene måttet sette seg inn i voksenting, noe som igjen fører til at de kanskje nå er bedre rustet til selve voksenlivet.To års knallhard planlegging gjør noe med deg. Mange av guttene på bussen har lært mer om økonomi, budsjettplanlegging og samkjøring i denne perioden enn de ville gjort på et år med tavleundervisning i økonomi og nesen begravd i bøkene.


Artikkeltags