Gradestokken viste over 28 grader, men meteorologene tror ikke på det

Målingen til høyre i bildet (rød markering) er ikke til å stole på, ifølge meteorologene. Her fra Soneren i Sigdal.

Målingen til høyre i bildet (rød markering) er ikke til å stole på, ifølge meteorologene. Her fra Soneren i Sigdal. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

SIGDAL: Lørdag fikk Østlandet en siste smak av sommer, og ett sted skilte seg ut temperaturmessig, ifølge yr.no. I Nedre Eggedal viste nemlig gradestokken drøye 28,2 grader.

Men meteorologene tror rett og slett ikke på den utrolige målingen. Målestasjonene i nabokommunene viser en del lavere temperaturer. Veggli for eksempel, som bare ligger to mil unna i luftlinje, hadde 25,9 grader. Gulsvik 25,1 grader.

Statsmeteorolog Rafael Escobar Løvdahl sier flere av målestasjonene i Buskerud er svartelistet. Det kan være fordi stasjonen står på asfalt, nære fjellvegger eller rett og slett har tekniske problemer.

Men hadde målingen i Sigdal faktisk vært korrekt, så hadde de vært bare 0,3 grader unna den offisielle septemberrekorden som ble satt i Byglandsfjorden i 1906. Da viste gradestokken 28,5 grader. Samme temperatur har senere blitt målt på for eksempel Marienlyst i Drammen i 1991.

Men over 25 grader er uansett godkjent på en septemberdag. Å kalle været for «indian summer» er imidlertid å dra det litt langt. For å kunne bruke dette begrepet bør været inntreffe etter den første frosten, noe som ofte betyr oktober/november.

Løvdahl sier «indian summer» ikke er et begrep meteorologene bruker. Han kaller lørdagens vær en forlengelse av sommeren.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken