(Bygdeposten)

– Det er mest trolig jegere som ikke har slukket kaffebålet godt nok i helga. Da vi sprutet på vann slo flammene opp, forteller Inge Bye i Modum Brannvesen.

Han føler seg sikker på at dette hadde ulmet i mange døgn.

Skummelt

Han nærmest utelukker at det er turgåere som har tatt seg fram til området mellom Flagervatnet og Langvann på Øståsen i Modum.

– Det ligger for ulendt til. Bålet var gjort opp under ei diger granbuske med en åpen slette foran. Dette er nok en jeger som har vært på post her, mener han.

Krevende område

Fra Westad Industri i Geithus er det ei drøy mil inn til området. Bilveien er 400 meter unna, og skogen er stort sett tett, terrenget gjenvokst, bratt og krevende å komme fram i.

– Vi tok med oss strømaggregat og et par pumper, demte opp en bekk og fikk samlet opp nok vann til å slukke. Selv om terrenget var krevende var det bare å gå etter lukta for å finne fram, forteller brannmannen.

Hadde ikke den våkne jegeren oppdaget ulmebrannen og varslet brannvesenet kunne det fort blitt en katastrofe, mener Bye.

Lurt av morgendugg

Inge Bye tror at mange lar seg lure av den fuktige morgendisen og tåka, og kan fort være litt for uforsiktige.

– Det har vært tørt lenge og det er så lite som skal til. Det er veldig viktig å passe på å slukke skikkelig, selv etter lite kaffebål.

– Hadde det blitt litt vind kunne dette trolig endt langt verre.  Nå ble det «bare» en fire times jobb som burde vært unødvendig, sier Inge Bye til Bygdeposten.