– Mange av meldingene er straffbare

ILLUSTRASJONSFOTO: FREDERIK RINGNES

ILLUSTRASJONSFOTO: FREDERIK RINGNES Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Politiet, Mobbeombudet og rektorer reagerer på ungdommenes oppførsel på «rykteappen». Administratorene i Jodel advarer brukere som misbruker tjenesten.

DEL

DRAMMENSDISTRIKTET: Tirsdag skrev Drammens Tidende om utbredt misbruk av appen Jodel i drammensdistriktet, og hvordan anonyme brukere publiserer innlegg som karakteriseres som digital mobbing.

Blant annet stygge personkarakteristikker, rasistiske utspill og seksuell mobbing går igjen.

Nå har administratorene i Jodel kommet med en advarsel rettet spesielt mot brukerne i drammensdistriktet, og på flere videregående skoler i Drammen er nettvett og digital mobbing på timeplanen onsdag.

LES OGSÅ: Ungdom slenger dritt til hverandre på ny app

Jodel med melding til brukerne

I etterkant av Drammens Tidendes omtale tirsdag kveld, publiserte Jodel et fastlåst innlegg i feeden til brukerne som befinner seg i drammensdistriktet.

«En liten påminnelse til «Jodlerne» i Drammen: Jodel er ikke et sted for å trakassere andre eller nevne navn. De som bryter reglene vil bli utestengt. Fortsett å dele ideer og opplevelser med menneskene rundt deg og ha det gøy!»

Flere brukere av appen i drammensdistriktet har også reagert på mobbingen:

«Hvordan kan mennesker være så fæle. Skjønner ikke. Menneskeheten dør ut pga denne generasjonen»

«Er smålig lei meg over folk som skriver så mye ryktepiss her.. Enda mer lei meg over triste personer som tror på sånt med en gang«

«Hva skjer med at alle som laster ned denne appen blir tøffe?»

Jodel

 • En applikasjon som fungerer som en digital oppslagstavle med anonyme ytringer i distriktet hvor brukeren til enhver tid befinner seg. Radius skal være 10 kilometer, ifølge Jodel.
 • «Vi er et onlinesamfunn som gir deg en live-feed av hva som skjer rundt deg», er Jodels definisjon.
 • Tyskeren Alessio Avellan Borgmeyer står bak appen.
 • Flere norske og svenske universiteter har negative erfaringer i forbindelse med appen. På en sko­le i Karlshamn i Sverige ble appen stengt på grunn av mobbing.

LES OGSÅ: Nettmobbing til et nytt nivå

Rektorer reagerer

Alle rektorene Drammens Tidende har vært i kontakt med på videregående skoler i drammensdistriktet forteller at de har kjennskap til appen.

Flere opplyser at de ble kjent med misbruket i løpet av tirsdagen, da Jodel skal ha blitt brukt som et kommunikasjonsmiddel for å informere om et potensielt slagsmål på St. Hallvard videregående skole.

– Vi har blitt informert av bekymrede elever og foreldre som opplyser om at dette brukes til det jeg vil kalle mobbing eller krenkelser, sier rektor ved Drammen videregående skole, Kristine Novak.

Hun vet at flere av skolens 1.300 elever benytter seg av appen og ba kontaktlærerne ta opp utfordringen med sine elever onsdag morgen.

– Vi er tydelige på at dette er uakseptabelt og at elevene skal opprettholde godt nettvett. Det er ulovlig og straffbart å krenke andre på nett. Det er viktig at vi tar dette på alvor og snakker om det, sier Novak.

Informerer foreldrene

Rektor ved Lier videregående skole, Anne Johanne Guldvik, lastet ned appen selv for å se hva det innebar.

– Vi likte ikke det vi så. Det er helt uakseptabelt å bruke sosiale medier på den måten. Vi følger opp dette internt på vår skole, i tillegg til at jeg vil ta det opp i rektornettverket for videregående skoler i Drammen.

Også i Lier diskuteres nettvett i klasserommene onsdag. Guldvik vil også informere om utfordringene rundt bruken av appen i forbindelse med en foreldrekafé onsdag kveld.

– Den eneste måten vi som skole kan ta tak i dette på er å jobbe med elevenes holdninger og ta opp etikkproblematikken. Vi jobber mot mobbing på kontinuerlig basis.

Politiet advarer

Lier lensmannskontor bekrefter at de holder et ekstra øye med appen etter tirsdagens hendelse på St. Hallvard.

– Vi har sett sjikanerende meldinger som rett og slett er mobbing av navngitte personer. Mange av disse meldingene er helt klart straffbare, sier politioverbetjent Anders Grøterud.

Han utelukker ikke at det kan bli aktuelt å forsøke å finne ut hvem som står bak meldingene.

–  Det kan være et alternativ, men først må vi undersøke mer rundt denne appen.

– Anmeld til politiet

Mobbeombud i Buskerud, Bodil Jenssen Houg, avmystifiserer Jodel og mener appen ikke representerer noe nytt og revolusjonerende.

Hun viser til flere lignende apper som har vært tidligere «hyper», spesielt på universiteter hvor appene har vært populære tjenester for å holde seg oppdatert på hva som skjer på campus.

– Baksnakking er ikke noe nytt, men gjennom nettet har man fått flere publiseringsmulugheter. Mekanismene er imidlertid de samme, sier Houg.

Hun oppfordrer foreldre og skoler til å følge med og ta ansvaret som ligger på dem. Viktigst av alt er det å fortelle ungdommene hva som er greit å skrive og hva som ikke er greit å skrive, råder Houg, som mener opplevelsen av å være anonym gjør at flere har kastet seg på bølgen.

– Straffeloven sier at det ikke er lov å krenke. Dette gjelder også på nett. Her ser vi eksempler på ytringer hvor vedkommende åpenbart tror at de ikke kan bli tatt fordi de er anonyme. Det kan de, advarer Houg, som kommer med følgende råd til de som opplever digital mobbing:

 1. Ta vare på skjermdumper og ta en utskrift.
 2. Gi beskjed til foreldre og skole.
 3. Anmeld forholdet til politiet. Søndre Buskerud politidistrikt har et eget skjema tilpasset for digital mobbing.

Det er også mulig å rapportere innlegg i Jodel.

Hva er digital mobbing?

 • Mobbing er når en eller flere personer sier eller gjør vonde og ubehagelige ting, ofte mot noen som har vanskelig for å forsvare seg. Dette gjelder også for digital mobbing eller nettmobbing.
 • Den vanligste typen nettmobbing er å få tilsendt stygge eller sårende meldinger og at meldinger om en selv ble publisert slik at andre kan se det på nett.
 • Andre måter nettmobbing kan uttrykke seg på er sladring om personen, kallenavn og sarkasme, misbruk av passord og profiler og publisering av bilder av personen som gjør personen flau eller setter ham/henne i et dårlig lys.
 • «Bruk hue» er en skolekampanje mot mobbing for elever og foreldre på ungdomstrinnet. Les mer på brukhue.com.

Kilde: Medietilsynet

Artikkeltags