Modum kommune overså søknadsfristen – må betale videreutdanning for lærere selv

VELDIG BEKLAGELIG: Undervisningssjef Eskil Dahl Roterud i Modum beklager sterkt at de oversatt fristen og dermed står i fare for å pådra seg en solid ekstraregning i år.

VELDIG BEKLAGELIG: Undervisningssjef Eskil Dahl Roterud i Modum beklager sterkt at de oversatt fristen og dermed står i fare for å pådra seg en solid ekstraregning i år. Foto:

Modum kommune overså årets frist for å søke om statlige midler til pålagt videreutdanning for lærere. Støtten fra staten kan komme opp i 255.000 kroner per lærer i året. 20 lærere hadde søkt. Nå kan kommunen bli sittende igjen med en stor ekstrautgift.

DEL

(Bygdeposten) – Fristen var 15. mars og vi leverte listen til Utdanningsdirektoratet den 16. mars. Da var det for seint, sier undervisningssjef Eskil Dahl Rotherud til Bygdeposten.

Han sier at feilen er beklagelig og at det som har skjedd er litt pinlig for dem, men at dette selvsagt ikke har skjedd med overlegg.

– Det beror på en misforståelse internt, sier Rotherud. Hva feilen kan medføre av ekstrautgifter for kommunen vil han ikke spekulere i.

LES OGSÅ: Rektor lot seg lokke til sjefsjobb i nabokommunen 

Det er cirka 20 lærere i Modum som har søkt om videreutdanning i år. Det er Solberg-regjeringen som innførte krav om videreutdanning i fag som norsk, matte og engelsk. De lærerne som ikke har gjennomført etterutdanningen innen 2025, vil ikke få lov til å undervise mer i faget.

Regjeringen har derimot lagt en økonomisk gulrot i bunnen for ordningen. Problemet til Modum nå er at Utdanningsdirektoratet, som administrerer den, ikke gir noe slingringsmonn på søknadsfristen. Har ikke kommunene søkt innen 15. mars blir hele søknaden avslått.

Det er krav om færre ferske studiepoeng for å undervise for eksempel i matte på barneskolen enn i ungdomsskolen. De som skal undervise i matte på ungdomsskolen derimot, må ta videreutdanning og sikre seg 30 studiepoeng.

Må søke selv

Nå har undervisningsetaten kontaktet samtlige av søkerne og forklart situasjonen. Noen er allerede inne i et interkommunalt opplegg. Disse er sikret å få fortsette.

Hege Vollan som er tillitsvalgt i Undervisningsforbundet i Modum, sier hun synes det som har skjedd er kjempesynd, og at lærerne har forholdt seg til den interne fristen i kommunen. Det er når fellessøknaden skulle sendes videre fra kommunen til Utdanningsdirektoratet at det krøllet seg.

– Nå må de som ønsker å gjennomføre utdanningen selv ta kontakt med det aktuelle studiestedet og sjekke om det likevel er plass til dem. Er det plass, og de ønsker å ta utdanningen i år, må kommunen selv dekke kostnadene. Skal vi ta dette fra etatens egne budsjetter vil det merkes. For det er svært trange budsjetter fra før av, sier Vollan.

(Saken fortsetter under bildet)

LEIT: Hege Vollan, som er tillitsvalgt i Undervisningsforbundet sier at lærerne har forholdt seg til fristen som er satt.

LEIT: Hege Vollan, som er tillitsvalgt i Undervisningsforbundet sier at lærerne har forholdt seg til fristen som er satt. Foto:

Hun ser ikke bort ifra at noen lærere vil utsette oppstarten til neste år.

– Men for noen er dette sikkert såpass godt planlagt at det er vanskelig å utsette videreutdanningen. Hvor mange det dreier seg om vet jeg ikke, sier Vollan.

Ble informert i dag

Leder av hovedutvalget for undervisning i Modum, Egil Kjølstad (Ap) sier han ble informert om dette i dag, fredag og han synes selvsagt dette er synd.

– Men jeg har ingen oversikt over antall lærere eller eventuelle ekstrakostnader i forbindelse med dette. Jeg regner med at vi i utvalget vil få en grundigere redegjørelse om dette fra administrasjonen etter påske, sier Kjølstad.

En som ikke er like mild i kommentaren er Jon Hovland (H). Han mener dette viser en mangel på gode rutiner i administrasjonen.

– Jeg fremmet selv et forslag om innføring av bedre kontrollrutiner i administrasjonen, men dette ble nedstemt. Vi har ikke råd til glipper som påfører oss slike ekstrakostnader. Dessuten er det en sluttfrist for når alle lærere skal ha gjennomført videreutdanning. Hvis det blir forsinkelser det ene året, kan vi komme i en situasjon der vi ikke rekker å få alle godkjente innen 2025, mener Hovland.

Han vil be om en redegjørelse i formannskapet og kommunestyret om saken.

Fakta

Tilskudd til videreutdanning

  • Innen 2025 må samtlige lærere som underviser i norsk, matte og engelsk ha gjennomgått et videreutdanningsprogram.
  • For eksempel må de som skal fortsette å undervise i matte på ungdomsskolen etter 2025 ha gjennomført videreutdanning som gir minimum 30 studiepoeng.
  • Dette har vært et av satsingsområdene til regjeringen.
  • Som en økonomisk gulrot kan kommunene søke om økonomisk støtte til dette for lærerne. Fristen for å søke er 15. mars.
  • De som får godkjent videreutdanning i matte og naturfag vil få 255.000 kroner pr. år fra staten som skal brukes til å lønne vikarer mens læreren har studiepermisjon.
  • For andre fag er tilskuddet til vikarer 204.000 kroner pr. år.
  • For lærere som velger å jobbe fullt, og studere ved siden av, er det en stipendordning der man kan få inntil 116.000 kroner pr år.

Artikkeltags