OSLO: Én av ti husholdninger, eller 344.000 nordmenn, byttet strømleverandør i 2014, viser ferske tall fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

LES OGSÅ: Et av historiens beste sprintrenn i Drammen

Kalkulatorer

Du kan raskt spare tusenvis av kroner på å gå gjennom de faste kostnadene dine, og det trenger ikke ta mange minuttene. Nå finner du enkelt kalkulatorer som raskt hjelper deg velge beste tilbud.

– Strømavtaler har store prisforskjeller. Våre tall viser at spotprisavtaler til en gjennomsnittlig husholdning varierer med 3.800 kr i året. Forskjellen i variabelpris er på hele 5.000 kr per år. Tar du også for deg andre faste kostnader som telefon, bank og forsikring, sparer du fort 30.000, forklarer Jens Regnstrøm i strømbyttetjenesten ELskling.no.

Å bytte strømleverandør og forsikring er gratis, og selv banktjenester er ofte lønnsomt å flytte. På nettet finner du kalkulatorer for bank og forsikring, mobilabonnement og strøm.

– Du kan bytte forsikringsselskap når som helst. Det er gratis og raskt å bytte, og ofte flere tusen kroner å spare. Dessuten vil det å flytte boliglånet for mange være lønnsomt, forteller Elisabeth Realfsen i Forbrukerrådets Finansportal til NRK.

LES OGSÅ: Håvard overlevde dødsstuntet

Tøffere økonomisk

Tre av fire kjøper fremdeles strøm av den største leverandøren i regionen.

– Det kan tyde på et lite bevisst strømvalg. Vi tror dette vil endre seg i 2015 - et år med trangere økonomi for mange, sier Jens Regnstrøm.

Virke og DNB spår at 2015 blir et tøffere økonomisk år for nordmenn, med dyrere varer og en lavere lønnsøkning enn på flere år. Det betyr at 2015 er året flere husholdninger bør se på kostnadsbesparelser.

LES OGSÅ: Milliontyveri på Drammen havn

Menn på nett

En ny undersøkelse gjort av Norstat for ELskling.no, viser at menn bytter strømleverandør på nett, mens kvinner fremdeles har telefonen som viktigste byttemiddel.

– 54 prosent av mennene oppga internett som kanalen de brukte da de byttet strømleverandør. Av kvinnene som byttet strømleverandør var det derimot bare 38 prosent som brukte nettet for å bytte, forteller Regnstrøm.

10 prosent brukte en strømkalkulator da de byttet strømleverandør. En strømkalkulator sammenlikner prisene fra flere selskap med utgangspunkt i ditt behov og gir deg en oversikt over de med best pris.

LES OGSÅ: - Hokksund kan bli stedet folk ler av