ØVRE EIKER: Det er ikke småtteri Vestfossen-kunstneren legger fram:
En 21 meter høy stabel med bildekk, med en A-Ford, 1930-modell, på toppen.

Stolt eier

Det var en stolt eier av rundkjøringen, Svein Rust, som kunne vise fram planene sammen med kunstneren.

Rust eier Eiker Motorshop. Naturlig nok måtte bildekk gå igjen i rundkjøringen han har påtatt seg å passe på til evig tid. Bedriften har fått rundkjøringen av kommunen – mot at de tar ansvar for alt fra belysning til plenklipping.

– Jeg jobber med en få innpass i en tredje rundkjøring i Hokksund, avslører Morten Viskum. – Det er faktisk «storebroren» til den lille rundkjøringen på Langebru. Det er den store rundkjøringen på E 134.

Hemmelig

Hvilke kunstneriske planer jeg har der må bli hemmelig – inntil videre. Men jeg har god tro på at jeg får stang inn også der, etter at det ble stang ut – på første forsøk på rundkjøringen ved Teigen.

Eiker Næringspark skal drive den store rundkjøringen på langebru. Det er de som skal betale gildet med lønn til kunstneren og alle øvrige utgifter.
Morten Viskum fikk mye motbør på grunn av skraphaugen med en ku på toppen som han ville plassere ved Hellik

Stang inn to ganger

Det er derfor Morten Viskum snakker om stang ut i det tilfellet og stang inn på to andre rundkjøringer. I tillegg til den lille rundkjøringen på Langebru, har han også for lengst fått tilslaget på det som allerede på folkemunne kalles Viskumsøylen – i rundkjøringen på riksvei 35 ved Sundmoenkiosken.

2.300 dekk

Der skal Viskums hode trone noen og førti meter over bakken – i et prosjekt som går sin gang.

Utsmykningen i den lille rundkjøringen på Langebru skal bestå av 2.300 bildekk.

– Det blir vesentlig dekk fra SUV-biler. 17 eller 18 toms dekk. Råvarene har jeg jo, sier Svein Rust.

- Har ikke finregnet

– Hvor mye koster hele opplegget, inkludert lønn til kunstneren?

– Mellom 500.000 og en million. Vi har ikke finregnet på det ennå. Men uansett er det ikke hver dag man får gratis grunn av kommunen, smiler en godt fornøyd nybakt eier av en rundkjøring.

Det er første gang Morten Viskum har fått gjennomført en offentlig utsmykning.

– Jeg fikk et oppdrag på Gardermoen for noen år siden. Det ble stoppet av hensyn til flysikkerheten, men jeg fikk lønn og alt, forteller Morten Viskum.